Nils Niitra: tehnika võim

Nils Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Niitra
Nils Niitra Foto: Sille Annuk

Palju sellest, millest rääkisid ulmefilmid, on juba tõeks saanud. Tehnika määrab meie elu rohkem, kui me tahaks, ja sageli ka rohkem, kui me isegi teame.


Me ei kontrolli enam protsesse. Tehnoloogia visionääride hulgas on kasutusel termin tehnoloogline singulaarsus, mis tähistab hetke, millest alates hakkab tehnoloogiline areng kulgema inimestele hoomamatul ning kujuteldamatul moel.

See tähendab ka, et ühel heal päeval võib tehnika, mida me nii usinasti arendame, haarata kontrolli meie üle ja teha seda sellisel moel, et me isegi ei märka seda.

Me ei saa progressi peatada, aga me võime püüda aru saada, mis meie ümber toimub. Võime katsuda olla selles olemasolevas olukorras nii vabad oma valikutes ja nii mitmekesised oma elus kui võimalik.

Kuni teleka-, arvuti-, mobiiliekraanid meie süvenemisvõimet veel halvanud pole, peaks mõtlema, mis inimese jaoks tegelikult oluline on.

Kas on see Facebook või kõige uuem tehniline vidin, mille võimaluste avastamisele kulutate tunde ja päevi oma lühikesest elust, või on see teie pere, raamatud – kõik see, mis eristab teid näota massist, tehnoloogia vaguratest orjadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles