Transponder, mida polnud (2)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuki transponder.
Lennuki transponder. Foto: Erakogu

Kui peaminister Taavi Rõivas andis 4. augustil Vene armee pilootidele ulja soovituse transponderi nupp üles otsida, aimas ta vaevalt, et satub kuu hiljem diskreetsesse olukorda. Sel nädalal kirjutas Postimees, et lääne standardile vastavad transponderid on peal üksnes idanaabrite õhuväe transpordilennukitel, aga piiri rikkuvatele hävitajatele ega pommitajatele pole neid kunagi paigaldatudki.

Kas peaminister oli puudulikult briifitud? Või on luureteave nõrk? Igal juhul paistis Soome riigipea Sauli Niinistö olevat paremini informeeritud, kui rääkis kohtumisel Vladimir Putiniga sõnaselgelt transponderite «kasutusele võtmisest».

Mõistagi on Rõivase sõnavääratus kogu probleemi põletava tõsiduse kõrval köömes. Iga pimedalt lendav hävitaja riskib inimeludega. Õhumasinad tuleb üksteisele nähtavaks teha, maksku mis maksab. Aga sõnadega poliitilise väärpildi maalimist võiks vähem olla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles