Postimees 1994. aastal: 15 erakonda ja organisatsiooni teevad riigikogule ettepaneku denonsseerida Eesti-Vene lepingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahulepingu 95-nda aastapäeva kõnekoosolek. Pildil kõneleb Enn Tarto
Tartu rahulepingu 95-nda aastapäeva kõnekoosolek. Pildil kõneleb Enn Tarto Foto: Kristjan Teedema

Eile peetud 15 Eesti erakonna ja organisatsiooni konverentsil vastu võetud dokumendis tehakse riigikogule ettepanek tühistada 26. juulil sõlmitud Eesti ja Venemaa vahelised kokkulepped.

BNSile edastatud dokumendis kutsutakse Eesti kodanikke üles korraldama ulatuslikke ja jõulisi protestiaktsioone kokkulepete vastu. Samas kutsutakse Eesti kodanikke osalema protestimeeleavaldusel Toompea lossi ees niipea, kui Eesti valitsus peaks otsustama esitada kokkulepped ratifitseerimiseks riigikogule.

Dokumendile on alla kirjutanud rahvusliku ühenduse Parem Eesti, Rahvusliku Eduerakonna, Taassünni Erakonna, organisatsiooni Eesti Kodu, Põllumeeste Kogu, Rahvusliku Erakonna, Dekoloniseerimise Algatuskeskuse, Rahvuslaste Keskliidu, Keskerakonna, Kodanike Liidu, Koonderakonna, riigikogu fraktsiooni Parempoolsed, Õigusjärgsete Kodanike Ühenduse, Ettevõtjate Erakonna ja Õigusjärgsete Omaniku Liidu esindajad.

Fraktsiooni Parempoolsed aseesimees Enn Tarto ütles oma sõnavõtus, et kui 1939 sõlmitud lepingud said aluseks iseseisvuse hävitamisele, siis 26. juulil sõlmitud lepped võivad saada aluseks sellele, et eesti rahvas hävitatakse.

26. juulil kirjutasid Boriss Jeltsin ja Lennart Meri alla vägede väljaviimise kokkuleppele ning Eestis elavate Vene sõjaväepensionäride ja nende pereliikmete sotsiaalse kaitse lepingule.

22.08.1994

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles