Peeter Langovits: hüvasti, Lenin!

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini demonteerimine 1991
Lenini demonteerimine 1991 Foto: Peeter Langovits

Hommikul oli toimetuses juttu, et Lenini kuju kompartei peahoone ees võidakse keskpäeval maha võtta, kuid võimalike intsidentide ärahoidmiseks hoiti täpset aega saladuses.

Linnavolikogu otsus sobimatute mälestussammaste kõrvaldamise kohta oli juba varem langetatud, kuid linnavalitsus tegi otsuse vahetult enne aktsiooni algust. 23. augustil 1991 hakati Tallinna linnapea Hardo Aasmäe korraldusel kell 16 EKP KK maja juures tegutsema. Kohale jõudsid kraana ja kallur, igaks juhuks toodi maja juurde soovimatute vahejuhtumite ärahoidmiseks mitu politseiautot ja soomuk siseväelastega.

Kui info toimetusse jõudis, oli mul kiirstart, kuid Lenini puiesteele oli juba tekkinud liiklusummik. Autoaknast nägin, et trossid olid juba kinnitatud ümber pronkskuju ja kraana alustas selle tõstmist. Lähenesin autode vahelt jooksujalu, tee peal pildistades. Sündmuskohale jõudes heitis parajasti rippuv esikommunist viimase pilgu parteimajale.

Tasapisi võttis kuju horisontaalasendi ja siis selgus arvukatele uudistajatele, et 1950. aastal Leningradis pronksi valatud Lenin oli seest tegelikult õõnes. Koos töötegijatega sebisid ümber Lenini ka kaameramehed. Uudistajate seas lehvitati sinimustvalget lippu ning tehti koos lahkunuga või alles jäänud tühja postamendi jalamil pilte. Kõnesid ei peetud ja ausammas viidi kiiresti minema. Kraana tõstis ta jalad ees KAMAZi kalluri kasti, keegi viskas lahkunule kallurikasti järele veel lillekimbu. Seejärel lahkus ka EKP KK maja ees seisnud soomuk.

Lenini ausammas viidi Kultuurimälestiste Kaitse Inspektsiooni lattu hoiule. Sinna, kus truud leninlased Kalinin ja Kingissepp juba ees ootasid. Kuju ei lõhutud ja arvati, et kunagi tuleb aeg eksponeerida neid ajaloomuuseumis.

Rahvas nii kiiresti, kui lahkus Lenin, laiali ei läinud. Elavalt meenutati toimunut. Jäädvustasin tühjaks jäänud postamendi jalamil noorukid, kes seal rahulikult pitsat sõid. Veel mingi aja võis lugeda eesti- ja venekeelset teksti ausamba alusel: «Nõukogude võim on tee sotsialismile, mille on avastanud töörahvahulgad, ja sellepärast õige ja sellepärast võitmatu. LENIN»

See päev oli Eesti ajaloos sündmusterohke. Valitsus tegi kiireloomulisi otsuseid. Muuhulgas keelustati Eestis NLKP-meelse EKP osa tegevus. Korraldati mitmeid rahvakogunemisi. Koos oldi teletorni juures ja traditsiooniliselt MRP aastapäeval Hirvepargis. Õhtu eel toimus raadio- ja telemaja juures miiting. Seal süüdati lõke ja avaldati tänu neile, kes kaitsesid strateegilisi objekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles