Jüri Raidla: ametijuhend järgmisele presidendile (1)

Jüri Raidla
, Vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Jüri Raidla
Vandeadvokaat Jüri Raidla Foto: Peeter Langovits / Postimees

Esimese valimisvooruni riigikogus on jäänud vähem kui kaks nädalat. Vandeadvokaat Jüri Raidla on järgmisele presidendile kirja pannud juhendi, millele see vastama peab.

Meediast leiame hulganisti poliittehnoloogilisi kalkulatsioone, kuidas riigikogu ei suuda või ei taha täita põhiseaduses sätestatud õigust ja kohustust valida presidenti. Üksteise võidu kinnitatakse, et otsitakse Eestile parimat presidenti. Paraku pole selge, milline on järgmise presidendi ametijuhend ehk mida ta peaks olema suuteline tegema. Määratlemata presidendi ametijuhendit, on jutud parima presidendi otsingutest hõredad.

Eesti on parlamentaarne vabariik, kus poliitiliseks gravitatsioonikeskuseks on riigikogu. Parlament peab olema autoriteetne ning presidendi keskne  kutsumus peakski olema seda autoriteedi hoida ja suurendada. Vaevalt et presidendivalimiste viimine valimiskogusse parlamendi autoriteeti tõstab, nii nagu ei pruugi ka valimiskogus valitav president istuda riigikogu fännklubi esiridades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles