David Satter: nii Clintoni kui ka Trumpi võit oleks USA jaoks ühtviisi katastroof (6)

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Satter
David Satter Foto: Reuters/ScanPix

Mainekas Ühendriikide Venemaa ekspert David Satter hoiatab, et Ameerika presidendivalimistel on inimestel valida kahe äärmiselt halva kandidaadi, vastutustundetu ja võhikliku Donald Trumpi ning korrumpeerunud Hillary Clintoni vahel.

-Mitmed eksperdid hoiatavad meid nüüd saabuva apokalüpsise eest, juhul kui Trump peaks võitma. Samas on tema platvorm kampaania ajal pidevalt muutunud ja ta on ise oma paljudest varasematest väljaütlemistest loobunud. Kui tõsiselt peaks tema sõnadesse suhtuma? Kas Trump kujutab endast ohtu ning kas temast saaks NATO ja Ühendriikide hävitaja, nagu paljud üritavad meid praegu veenda?

Iga inimene, kes endale presidendiks kandideerides selliseid eneseväljendusi lubab, on ohtlik, sest Ameerika Ühendriikide president ei saa välja öelda kõike, mis pähe tuleb. Kuid ma arvan, et Trump ei võta ka ise oma sõnu tõsiselt ning kui ta presidendiks saaks, lähtuks ta otsuste tegemisel ikkagi teiste nõuannetest, ehkki praegu näib, et see ei ole tema tugevaim külg.

Ameerika Ühendriigid on sellest hoolimata, kas võidaks Trump või Clinton, vastamisi katastroofiga. Mõlemad on halvad valikud. Hillary Clinton on liiga korrumpeerunud, et olla Ühendriikide president. Kui ta osutub valituks, siis on Ameerika inimesed sunnitud talle tema kuriteod andestama ning vaatama läbi sõrmede sellele, et Clinton on võidu nimel põhimõtteliselt kõigile eetilistele standarditele sülitanud. Clinton on toime pannud piisavalt kuritegusid, et anda põhjust tema ametist tagandamise protsessi käivitamiseks –pärast tema võitu.

Trump on jätnud mulje võhikust, kes pole absoluutselt teadlik tagajärgedest, mida tema väljaütlemiste elluviimine endaga kaasa tooks. Tema suhtumine on täiesti vastutustundetu ja on juba praegu tekitanud paraja kaose, näiteks selles osas, mis puudutab NATOt ja Balti riikide kaitset. Ma ei usu, et Ühendriigid Trumpi võidu korral hülgaksid oma pühendumuse NATO-le või loobuksid Balti riikide kaitsest, kuid isegi niisugused vihjed presidendivalimiste ajal on vastutustundetud, seda enam, et praegu on suhetes Venemaaga võtmesõnaks heidutus.

Tõsiasi on see, et pole tähtis, milliste tulemustega presidendivalimised lõppevad, USA jaoks toob see endaga kaasa väga rängad tagajärjed. Ameerika on kurba olukorda sattunud. Meil pole kunagi sedavõrd halbu presidendikandidaate olnud.

-Miks on Kreml ja Kremli-meelsed poliitikud Euroopas asunud 2016. aasta presidendivalimistel ühemõtteliselt Trumpi toetama? Kas Venemaa jaoks on üldse vahet, kas võidab Trump või Clinton?

Selles, et Venemaa valib Ameerika presidendivalimistel pooli, pole midagi uut. Ma mäletan veel näiteks seda, kuidas Nikita Hruštšov asus avalikult toetama John Kennedyt Richard Nixoni vastu. Ja see oli juba tükk aega tagasi.

Venelased sooviksid muidugi sekkuda, kuid kui suurt rolli see lõpptulemusele mängib, on omaette küsimus. Välispoliitika tegijad, keda Trump väidab imetlevat, on tegelikult Venemaa suhtes väga realistlikel positsioonidel ja neil puuduvad Putini Venemaa suhtes igasugused illusioonid, nii et tegelikult me ei tea, mis sest välja tuleks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles