Postimees 1930. aastal: Nõukogude Liit kiusab jaapanlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast saksa, läti j.t. talupoegade hiljutist hulgalist väljarändamist nõuk. Venemaalt ähvardavad nüüd ka jaapanlased Kauge-Ida Venemaale kuuluvast osast tagasi kodumaale rännata. Vladivostokis asuvad jaapanlased saatsid nõuk. Vene valitsusele märgukirja, milles seletatakse, et nende elu on tehtud täitsa väljakannatamatuks.

«Meie ei saa oma elu SSSR-i territooriumil rahulikult jatkata, sest nõukogude võimude tegevus hävitab kõik meie ettevõtted. Jaapanlasi ei võeta ametiühisuste liikmeks ja neil puuduvad selletõttu õigused osta toiduaineid ja kõige hädatarvilikumaidki tarbeasju. Toll sojaubade (jaapanlaste tähtsaim toiduaine) sisseveo pealt on tõstetud 200 rublani vaadilt. Kohapealsete võimude käsul maksid jaapanlased ette raha kütteainete saamiseks, ei saanud aga kütet ega ka raha tagasi.»

Vladivostoki jaapanlased esinevad Moskva valitsusele nõudmisega, et muudetakse korraldused, mis nende elu võimatuks teevad. Vastasel korral on nad sunnitud nõuk. Venemaalt lahkuma.

See märgukiri on ühtlasi saadetud jaapani lehtedele avaldamiseks ja äratab Jaapanis suurt tähelepanu. Kuna Moskvas püütakse kõik teha, et Jaapaniga head vahekorda pidada, mõjub see «vahejuhtumine» õige piinlikult. 12.08.1930

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles