Juhtkiri: seadus eluga kooskõlla (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak.
Mänguväljak. Foto: Corbis/Scanpix

Ettepanekud muuta vanemapuhkuse ja hüvitiste süsteemi on ühiskonnas oodatud ja teretulnud. Vajaduse selleks tingib elu ise – töö- ja peresuhete üldine muutumine, levinud stereotüüpsete hoiakute taandumise mõjud jne. Millised saavad muudatused olema, tuleb veel arutada, kuid praegu välja käidud ideed on kindlasti samm õiges suunas.

Vananeva rahvastiku, vähese sündide arvu ja ka väljarände tingimustes on meie rahvaarv tõsine murekoht. Muidugi tuleb positiivse iibe saavutamiseks tegeleda ka tervena elatud aastate pikendamisega ning siin ongi olukord pidevalt paranenud. Kuid sündimust ei korva miski, seepärast tulebki astuda 25–40-aastastele suunatud poliitilisi samme, et noored inimesed saaksid end harida, teha karjääri ja samal ajal sünniks sellistesse peredesse ka rohkem lapsi.

Viimaste riigikogu valimiste eel nägi suurem osa erakondi üht võimalikku lahendust vanemahüvitiste süsteemi muutmises. Mõnedki kampaaniatuhinas tehtud ettepanekud jäid küll üsna sisutuks, sest «õiglasem hüvitis» on populistlik sõnakõlks, kui seda ei täpsustata. Siiski näitas erakondade aktiivsus, et muutusteks on tegelikult tunnetatud vajadus olemas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles