Postimees 1924. aastal: viletsad palgaolud nõukogude Venes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaalt tulnud isikute ja enamlike ajakirjanduse tõendusel on palgaolud nõukogude Venes äärmiselt viletsad.

Tööliste palgad kõiguvad paarist kuldrublast kuni 10-20 kuldrublani kuus; isegi kvalifitseeritud tööliste palgad on väga madalad. Palkadest arvatakse iga kuu suuri rahasummasid maha, kuni 15 protsendini ja enam kuupalgast igasugusteks sõjalisteks ja poliitilisteks otstarveteks, nagu: õhulaevanduse, sõjakeemia, rahvusvahelise revolutsionääridele abiandmise seltsi ja muude asutuste heaks. Palgad maksetakse väga korratult välja. Et küll kindlustatud väärtusega rahamärkides palka välja maksetakse, siiski suure elukalliduse ja raha ostujõu langemise tõttu on töölistel võimata saadava palgaga oma kõige hädalisemaidki elunõudeid rahuldada.

Elu on nõukogude Venes praegu üldse 2-3 korda kallim, kui Eestis. 1 kuldrubla võrdneb umbes 200 Eesti margale. Tähtsamad tarbeained, nagu: riided, saapad jne. maksavad mitukümmend kuldrubla – mitu korda enam, kui tööline tegelikult kuus palka saab. Leivahinnad on ka märksa kõrgemad kui Eestis, nii maksab: mustaleiva nael umbes 6-7 kuldkopikat, kuna valgeleiva nael – umbes 20 kopikat. Punaväes palgaolud on samuti väga rasked. 5.08.1924

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles