Inga Höglund: kõiges on süüdi ajakirjandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inga Höglund
Inga Höglund Foto: Peeter Langovits

Mood on meelelahutusvaldkond, mis köidab paljusid. Seetõttu pole imekspandav, et Eesti esileedi riietus niivõrd paljudele inimestele korda läheb. Eelmisel nädalal lahvatanud mütsiteema ajab mind aga lausa marru. Miks?



Mind ei häiri see, et Evelin Ilvese peakate Rootsi visiidil meelelahutusportaalide, tabloidide ja naistelehtede väljaannete hitiks osutus. Esileedide riideesemed on ajaloos suuremaidki laineid tekitanud. Mind häirib vaid see, et meelelahutusportaalide ja tabloidide taha joonistatakse võrdusmärk «ajakirjandus». Loomulikult ongi ühe hea tabloidi ja meelelahutuskanali töö sellistele teemadele keskenduda, seal kirjutataksegi erinevatest kehaosadest ja neid katvatest hilbukestest, kuid see ei tähenda, et ajakirjandus koosnebki vaid Elu24st ja Õhtulehest.

Eriti ülekohtuseks pean siinkohal väljaütlemisi stiilis: «Kuigi meie ajakirjandus keskendus seda sündmust käsitledes peaasjalikult moeküsimustele, oli see visiit hoopiski Eesti rahvusvahelise positsiooni tugevnemise ilmekaks kinnituseks.» (Marko Mihkelson, PM 24.01) Paratamatult jääb mulje, et kritiseerijad pole päris hästi kursis, kuidas meie ajakirjandus Rootsi visiiti kajastas, ning nad vaatasid vaid meelelahutusportaale.
Näiteks kirjutas Eesti trükimeedia Eesti presidendi programmist Rootsis, soojast vastuvõtust kuningalossis, tema mõtteavaldustest Rootsi ja Eesti suhete teemadel, tema tänusõnadest, tema rõõmust, et Eestit koheldakse nüüd juba kui võrdset partnerit, kuningapere traditsioonidest, Rootsi välisministri Carl Bildti mõtteavaldustest, külaskäigust Eesti Majja, külaskäigust presidendi sünnikodusse, presidenti saatnud äridelegatsioonist ja äriseminarist, kohtumisest peaminister Fredrik Reinfeldtiga.

Postimees märkis kübarateema ära alles pärast seda, kui president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Eesti meediaga ise sellest rääkima hakkas. Ja kõige tragikoomilisem on see, et lõppkokkuvõttes on arvamusliidrite sõnul ajakirjanikud süüdi, et proua Ilvese kübar inimestele ei meeldi.

Ütlen ausalt, et mind ei huvita Evelin Ilvese peakatted, ükskõik kui ekstravagantsed, sobimatud või kaunid need ka poleks. Ma pole moehuviline ja mind jätab täiesti külmaks, mida keegi seljas kannab. Minu pärast käige ringi, kas või kartulikott seljas, ärge ainult pärast seda teiste suunas näpuga viibutage, et «oi kui paha ajakirjanik, kirjutab nii labastel teemadel».

Lisaks kehtib Eestis sõnavabadus. Ja kui üks presidendi sõnul isehakanud etiketiekspert tahab oma arvamust avaldada, siis palun väga, tal on selleks õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles