David R. Young: Kõik taandub võitlusele hea ja kurja vahel (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David R. Young
David R. Young Foto: Oxford Analytics

Ükski võim ei tohiks ignoreerida valitsemise vaimulikku mõõdet, kirjutab üleilmse konsultatsioonifirma Oxford Analytica asutaja ja juht David R. Young.

Ajalugu on võimu teostamise kronoloogia, mis on kirja pandud sündmustena. Kuid need sündmused ei toimu iseenesest, nende taga on inimeste teod või tegevusetus ja, inimloomusest lähtuvalt, head või halvad otsused. On üldteada, et inimloomus pole aastatuhandete vältel suurt muutunud. Küll aga on võim, mis peaks inimestel aitama alles hoida lootust ja julgust, sageli maha salanud ühe oma dimensioonidest.

Võimu kolm dimensiooni

Julgen väita, et läbi ajaloo on võimul olnud ja on praegugi kolm dimensiooni. Esimene neist on kõva jõu dimensioon, käegakatsutav mõõde, mida iseloomustavad näiteks küsimused, kui palju on kellelgi mehi relvajõududes või kui palju tal on kahureid, relvi, pomme, droone, tanke, laevu, rakette, lennukeid jne.

Teine on pehme jõu dimensioon. See tähendab strateegiat, luuret, vastuluuret, logistilisi süsteeme, diplomaatiat, propagandat, majanduslikku võimu, kultuurilisi mõjusid ja muud sellist. Tänapäeval lisanduvad siia sotsiaalmeedia ja kübersõda. Selles dimensioonis otsustatakse, kuidas ja milleks kasutatakse kõva jõudu.

Kolmandat dimensiooni iseloomustab jõud, mis pole ei kõva ega pehme. See jõud ei ole käegakatsutav ega intellektuaalne ja seda ei iseloomusta plaanid, strateegiad või luure. Mina nimetan seda vaimulikuks dimensiooniks. Selles toimiv jõud viib vaimulike sõdadeni ehk hea ja kurja vahelise võitluseni, mis on nähtamatu ja üleloomulik. See dimensioon määrab ära, kuidas kasutatakse kõva või pehmet jõudu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles