Postimehe erisaade analüüsib ärevat olukorda Türgis (3)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänases Postimehe erisaates analüüsivad möödunud öö sündmusi Türgis välisuudiste juht Evelyn Kaldoja, Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski ning välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Tarmo Punnik.

Ehkki külalised nentisid, et riigipöördekatse on ilmselt alla surutud, siis olukord Türgis on ikkagi ärev. Välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Tarmo Punnik ütles, et Türgis on hetkel tuhat eestlast, kellest enamik siiski turismipiirkondades. Pole täpset informatsiooni, kui paljud on kriisipiirkondades ning Punnik ütles, et palve on, et inimesed ise oma lähedastele teada annaksid, et nendega on kõik korras.

«Loodame, et lainetused turismipiirkondadesse ei jõua,» ütles Punnik, kuid nentis, et täna hommikune AK erisaade, kus inimesed teatasid, et sõidavad ikkagi Türki puhkama, tegi välisministeeriumi murelikuks.

Eestlased sõitsid ikkagi Türki

Tänased Istanbuli lennud on viimaste andmete kohaselt tühistatud, kuid «Aktuaalse kaamera» erisaate võttegrupp tabas ennelõual lennujaamast turistid, kes sõitsid ikkagi Türki puhkama, kuigi olid riigipöördekatsest kuulnud. Nii oli Antalyasse suunduv lennuk inimesi täis. GoAdventure näiteks ei jätnud lendu ära, sest välisministeerium ei tõstnud ohutaset piirkondades, kuhu puhkama mindi.

«Lend toimub, kui oleks midagi olnud, siis oleks lend ära jäetud,» vastas näiteks Türki sõitnud Indrek «Aktuaalsele kaamerale». Anton vastas, et hirm on, kuid Türki minnakse sellegi poolest.

Välisministeerium palub end Türki sõites registreerida. Praegu on seda teinud vaid 91 inimest.

Seoses riigipöördekatsega Türgis uuendas välisministeerium Türgi reisihoiatust: ohutaset tõsteti ühe taseme võrra.

Seoses riigipöördekatsega Türgis soovitab välisministeerium vältida tungiva vajaduseta reisimist Türgisse, eriti suurlinnadesse nagu Ankara ja Istanbul. Ankara lennujaam on suletud. Türgis viibivatel kodanikel palub ministeerium vältida viibimist avalikes kohtades ja järgida kohapealseid juhiseid.

Välisministeerium palub Istanbulis ja Ankaras viibivatel eestlastel anda endast lähedastele märku. Lähedastel, kellel ei ole õnnestunud piirkonnas viibivate eestlastega kontakti saada, palutakse pöörduda välisministeeriumi poole telefonil +372 53 01 9999 või konsul@mfa.ee.

Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis. Kuigi Türgi president teatas täna varahommikul, et riigipöördekatse on läbi ja valitsus jätkab oma tööga, siis lubasid mässulised jätkata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles