Postimees 1928. aastal: «mäekaevandus» «Vanemuise» aias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Vanemuise» aiamüürisse on tekkinud suur avaus. Tänaval lebavad kivikuhjad. Avauses, mullast terrassidel käib hoogne kaevamise töö. Kümmekond labidameest vuhivad seal pilduda mulda. Möödujad peatuvad ja vaatlevad huviga seda omamoodi «mäekaevandust».

Juba aastaid näitas «Vanemuise» aiamüür vajumise tendentsi, sest aluspind on võrdlemisi pehme ja müüri raskus suur. Viimastel vihmastel aegadel aga suurenes see vajumine veelgi, tekkis müüri suur pragu, ning ta ähvardas langeda. Seepärast siis asus «Vanemuine» kohe parandamisele.

«Vanemuise» juhatusel oli kavatsus ettevõtta ühtlasi ka aia laiendamine ja seks ära osta üle tänava olev aed, mida oleks siis silla abil ühendanud «Vanemuise» aiaga. Kuid rahapuudus sundis sellest loobuma, sest vastas aia eest nõuti 4 miljonit senti. Samuti ollakse sunnitud loobuma ka kaupluse ruumide ehitamisest müüri sisemusse.

Praegune müüri parandamine tuleb maksma umbes 200 000 senti. Tööl on igapäev 17 isikut. Töö võtab üldse umbes 4 nädalat aega.

Alguses oli kavatsus tööd ettevõtjale välja anda, kuid eestseisus leidis, et omal ettevõtmisel saab töö odavamini läbi viia. Ehituse järelevalvet teostab eestseisuse liige arhitekt A. Matteus. 15.07.1928

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles