Propastop: russofoobia silti liimitakse ka Eesti spordile

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laskesportlastena Peeter Olesk
Laskesportlastena Peeter Olesk Foto: Mihkel Maripuu

«Tegemist on venelaste tagakiusamisega!» Just nii on Venemaal reageeritud uudisele, et riiklikult toetatud dopingutarvitamise tõttu Vene sportlasi Rio olümpiale ei lubata. Teema kiiluvees on saanud russofoobiasüüdistuse ka Eesti sport. Nimelt avaldas propagandaportaal Regnum oma kaasautori Dmitri Klenski loo, mis väidab, et Eesti laskekoondise komplekteerimisel vaenatakse vene nimega sportlasi, kirjutab vabatahtlike kaitseliitlaste blogi Propastop.

Väide põhineb otsusel lähetada olümpiale ainsa laskesportlastena Peeter Olesk, selle asemel, et sinna saata Anžela Voronova. Kuna kumbki laskur olümpianormi täitnud ei ole, jagati koht rahvusvahelise laskespordiföderatsiooni otsusel wild cardi alusel. Klenski süüdistab aga Eesti Laskurliitu selles, et rahvusvahelisele alaliidule saadetud kirjas oli Oleskit nimetatud esimesena, Voronovat aga teisena, ning peab seda järjekorda tõestuseks russofoobiast Eesti spordis.

Laskesportlane Anžela Voronova. Foto: Mihkel Maripuu
Laskesportlane Anžela Voronova. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Klenski väidet on lihtne naeruks panna, hõlbus oleks nii veidraid käsitlusi ka üldse eirata. Palju keerulisem on aga näidata, miks peame lugu kallutatud, kindla propagandaväite tõestamiseks kirjutatuks. Propastopi jaoks on tegemist propagandaga, sest:

  • olümpiakohtade jagamise põhimõte oli paika pandud varakult ja sportlaste järjekord rahvusvahelisele alaliidule saadetavas nimekirjas põhjendatud varakult. Loe näiteks sellest Põhjaranniku loost, mis ilmunud 16. mail, enne olümpiakoha otsustamist, mis alusel koostati kohataotluste nimekiri.
  • Teema sai alguse propagandaportaalist Baltnews, mida Postimehe arvamustoimetaja ja propagandaspetsialist Urve Eslas nimetab korjesaidiks. Sellise portaali eesmärk on tõstatada teemasid, mida teised Venemaa meediakanalid saaksid edasi arendada, vajadusel võimendada. Antud lugu just sellist mustrit järgibki.
  • Müüt, nagu vaenataks Eestis teiste rahvuste esindajaid, kuulub Venemaa propaganda põhiväidete hulka, mida esitatakse ikka ja jälle, erinevatest vaatenurkadest.
  • Dmitri Klenski artiklid Regnumis on ka varem keskendunud just Eesti süüdistamisele russofoobias. Tegemist ei ole objektiivsete ülevaadetega, vaid põhinevad tendentslikel infokildudel. Kõiki teisi võimalikke vaatenurki, mis Klenski väiteid ei toeta (näiteks fakti, et Eesti olümpiatiimis on mitmeid vene rahvusest sportlaseid), ei pea autor mainimise vääriliseks. Kremli ideede propageerijaks peab Klenskit ka kaitsepolitsei aastaraamat.

Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles