Juhtkiri: Europarlamendi liikmed Süürias Hitleri kätt surumas (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karikatuur
Karikatuur Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Türgi endine peaminister Ahmet Davutoğlu on öelnud, et suruda kätt Süüria diktaatori Bashar al-Assadiga tähendab sama, mis suruda kätt Adolf Hitleriga. See võrdlus on üle pakutud, võttes arvesse natside Teise maailmasõja ajal toime pandud kuritegude ulatust, kuid tahes-tahtmata on Süüria elanikkonnast vaid kümnendiku moodustavate alaviitide klanni juhtiv al-Assad üks suuremaid 21. sajandi massimõrvareid, kes on viimase enam kui viie aasta jooksul hävitanud kümneid ja kümneid tuhandeid oma riigi elanikke.

ÜRO ekspertide hinnangul on al-Assadi režiimi inimsusvastased kuriteod omandanud enneolematud mõõtmed, hõlmates massilisi tapmisi, piinamisi, inimrööve. Põhimõtteliselt peab igast küljest vaenlastest piiratud al-Assad, kelle enda perekond ja vara on turvalises kauguses, sõda kogu ülejäänud maa ja rahva vastu ning seda kõigi käepäraste relvade ja vahenditega.

Ei saa väita, et al-Assad oleks terrorismivastane võitleja. Pigem on räägitud, et Bashar al-Assadi režiim ja Islamiriik teevad salajast koostööd, mida kinnitab asjaolu, et al-Assadi režiim on olnud seni suurim Islamiriigi müüdavate mustade naftabarrelite ostja, ent rahvusvahelise meedia teadetel olevat Islamiriik ka ajaloolise Palmyra al-Assadi režiimile nende vahel sõlmitud kokkuleppe tulemusel üle andnud.

Al-Assadi juhitud alaviitide klanni toetab Süüria kodusõjas Putini Venemaa. Viimase kiiluvette on võtnud ka Kremli väiksemad vennad väljaspool Venemaad, mh mitu Euroopa poliitikut. Põhimõtteliselt on see europarlamendi liikmete Yana Toomi, Tatjana Ždanoka ja Javier Couso Permuy eelmise pühapäeva Damaskuse-visiidi foon.

On mõistetav, et massiliselt inimsusvastaseid kuritegusid toime pannud al-Assadi režiim on langenud täielikku rahvusvahelisse isolatsiooni, ning riigijuhte, kes talle veel kätt ulataks, võib kokku lugeda ühe käe sõrmedel. Kuid samamoodi on vähemalt osaliselt mõistetav ka europarlamendi liikmete Toomi ja Ždanoka motivatsioon sellele roimarile külla sõita.

Mõlemad poliitikud esindavad justkui kohaliku venelaskonna soove ja huve, ehkki võrdlemisi suurel osal nende elektoraadist võivad tekkida probleemid, vastates küsimusele, mida need poliitikud on kohalike venelaste heaks teinud. Kuid mõlema kasuks töötab üldjoontes meedia, mida nende valijad iga päev jälgivad, mh vene propaganda mammutkanalid.

Sellest ka ootamatu flirt Kremli soosikust al-Assadiga. Kui Ždanoka on kogu poliitikukarjääri vältel esindanud häälekalt Lätis üheselt suurvene šovinistlikke vaateid, siis jälgides Yana Toomi ja tema avalikke sõnavõtte, kas või tema viimast usutlust Postimehele (9.07), ei ole lood sedavõrd ühesed. Kuid nagu ütles professor Preobraženski Bulgakovi «Koera südames»: «Kahte jumalat korraga teenida pole võimalik.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles