Eerik-Niiles Kross: märgiline visiit diktaatori juurde (7)

Eerik-Niiles Kross
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Kremli vana taktika on otsida lääne poliitikute seast kasulikke idioote või kasutada oma mõjuagente Moskva protežeedest diktaatorite näiliseks legitimeerimiseks. Samal moel kasutavad nii Putin kui ka tema käsilased, näiteks Kadõrov, aga ka varasemal ajal Gaddafi ja Hussein, ullikestest popstaare, keda tellitakse raha eest kohale ja kellega siis poseeritakse koos.

Nii käis näiteks endine Euroopa Parlamendi (EP) liige šotlane John Corrie 2012. aastal nädal pärast seda, kui Cameron võttis Gaddafi valitsuselt tunnustuse, diktaatori juures lipitsemas. Tuntud märulimees Jean-Claude Van Damme on mitmel korral ilutsenud nii Putini kui ka Kadõrovi pidudel jne.

Kolme EP liikme visiit ELi poolt sõjakuritegudes süüdi peetava diktaatori juurde, kes on mitmesaja tuhande inimese hukkumise kaasa toonud kodusõja algataja ja kasutanud oma kodanike vastu keemiarelva, nende lennukitelt pommitamisest rääkimata, on siiski ka sellise traditsiooni taustal üsna markantne juhtum. Nii EP, EL kui ka Eesti on nõudnud Assadi tagasiastumist, tema režiimi sooritatud mõrvade ja kuritegude kohest uurimist ning on korduvalt öelnud, et Euroopa silmis pole Assadi režiim legitiimne.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles