Standardite ühtlustamine
Veel üheks pooltargumendiks on, et tarbijad võidaksid kaupade ja teenuste valiku suurenemisest ja hindade langemisest. Kuna TTIP ühtlustab EL-i ja USA standardid ja eeskirjad, ei pea ettevõtted enam tootma EL-i ja Ühendriikide turgudele erinevaid kaupu. Viimane aitaks kulusid kokku hoida. Kõige rohkem oleks hinnalangust märgata rõiva- ja tekstiilitööstuses, toiduainete ja autode hindades – sektorites, kus praegu on kõrgemad tollimaksud.6
Vabakaubanduslepingu vastased ütlevad aga, et kaotavad tarbijad, sest langeb teenuste ja toodete kvaliteet ja üldised keskkonna-, tarbija- ja tervisekaitsenõuded. Kardetakse, et lepingu tulemusel vähenevad toiduohutuse standardid, turule tulevad näiteks geneetiliselt muundatud toiduained, hormoonidega kasvatatud loomade liha ja klooriga töödeldud kanaliha. Samuti arvatakse, et kannatab kohalik toodang või isegi kultuur, sest suureneb odava importkauba osakaal kohalikul turul.
On ka hirm, et regulatsioonide ühtlustumisel võib tekkida oht keskkonnale, sest kaovad praegused normid, mis piiravad näiteks naftakeskkonnakahjulikest õliliivadest saadava nafta või frakkimise teel saadava maagaasi importi. 7 TTIP-iga ei muutu küll riikides endas keelud või load kütuste tootmisele või kasutamisele, ent keskkonnale üldiselt oleks oht siiski olemas, sest EL saaks osta USA tooraineid odavama hinnaga, mis omakorda suurendaks keskkonna saastamist küll mitte otse Euroopas, aga Ameerika Ühendriikides.
Vastuseks viimasele väidavad TTIP pooldajad veel, et regulatsioonid ühtlustatakse, mitte ei kaotata ning selle tulemusel ei kannata tarbijad ega toote kvaliteet. Vastuoluliste küsimuste nagu geneetiliselt muundatud toiduained või hormoonidega kasvatatud loomade liha juures ei kavatse EL oma standardeid alandada.8 Samuti saab EL lepingust kasu, kuna USA peab ka ise vähendama piiranguid valdkondades, kus ta praegu oma riigi ettevõtteid soosib.