Jüri Luik: Varssavi pataljonid (9)

Jüri Luik
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Luik.
Jüri Luik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Lääs kehtestas end viimaks ometi – on täiesti võimalik, et reedel algav NATO Varssavi tippkohtumine kirjutatakse ajalooraamatutesse just selliste sõnadega. Täna pole NATO taktikas erimeelsusi, NATO riigid on hinnangus Venemaale ühtsemad, kui arvatakse, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor suursaadik Jüri Luik.

Kohe algav NATO Varssavi tippkohtumine on sümbolitest kirju. Külma sõja lõpuaastatel oli just Varssavi see koht, kust asuti lagundama kommunistlikku blokki. Nüüd demonstreerib allianss just Varssavis oma jõudu ja ühtsust. Mõned on muretsenud, kas Varssavi tippkohtumine pole mitte uue külma sõja algus. Külm sõda oli kolumnistide leiutatud termin, mida oleme hakanud kasutama teadusterminina. Kes teab, millise nime ajalugu hiljem praegusele perioodile leiab, aga on igal juhul täiesti võimalik, et Varssavi tippkohtumine kirjutatakse ajalooraamatutesse sõnadega: lääs kehtestas end viimaks ometi!

NATO eesmärk pole Varssavist peale enam rinderiikide julgustamine (assurance), vaid vastase heidutamine (deterrence). Vene vägede ette asetatakse küll mitte just suured, kuid reaalselt lahingvõimelised NATO üksused. Varssavis saab kõrgeima taseme kinnituse uus tegevusmudel, heidutus eelpositsioneeritud vägedega.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles