Tõnis Oja: häbiväärsed negatiivsed intressid (4)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kui Euroopa Keskpank kehtestas kaks aastat tagasi negatiivsed hoiusteintressid, tekkis kohe hirm, et need kantakse edasi ka tavaklientidele. Alguses rahustasid pangad inimesi, et seda ei tule, sest üldiselt usuti, et keskpanga negatiivsed intressid on ajutine nähtus.

Möödus aga aasta ning pankurid hakkasid ääriveeri rääkima, et kaua see enam nii kesta ei saa, et kommertspangad ise maksavad keskpangale hoiustamise eest peale ning samal ajal maksavad ka hoiustajatele intresse. Mis sellest, kui see intress on vaid null või kübemekene üle selle.

Juba eelmise aasta lõpus tehti juttu sellest, et varem või hiljem kehtestatakse negatiivsed hoiusteintressid ka suurklientidele. Enam ei räägitud sellest, kas kehtestatakse või mitte, jutt kandus pigem sellele, millal seda tehakse, ja põhjendusedki olid mõistlikud. Euroopa Keskpanga rahapoliitika eesmärk ongi ju panna raha tööle ehk sundida panku, ettevõtteid ja kodumajapidamisi hoiustamise asemel investeerima.

Kui nüüd see aeg lõpuks kätte jõudis ning esimesed pangad on kehtestamas negatiivset hoiusteintressi, on toimunud midagi kummalist. Pangad ei taha tunnistada, et nad seda teevad, ning kipuvad salgama nii kaua kui vähegi võimalik.

Tundub, et pankade jaoks on negatiivne hoiusteintress nagu kõhutuul, kõik teavad, et teatud hädade korral on see paratamatu, aga mitte keegi ei taha tunnistada, et ta seda teeb.

Eufemismist, et tegemist on hoopis hoidmistasuga, võib ju aru saada. Eesti Panga asepresident Madis Müller ütles võlaõigusseadusele viidates, et on vaieldav, kas pankadel on õigus tavaklientidele negatiivset hoiusteintressi kehtestada.

Kui aga Postimees sai vihje, et Swedbank kehtestab teistele pankadele negatiivsed hoiusteintressid, ning hakkas uurima, kas ka teised pangad kavatsevad mõne kliendigrupi puhul seda teha, oli suurematest pankadest Danske ainus, kes tunnistas, et kaalub seda võimalust. Teised andsid kas ebamääraseid vastuseid või kinnitasid, et seda plaanis ei ole.

SEB saatis vastuseks häma, ehkki oli juba mitu nädalat tagasi teavitanud oma kliente, et kehtestab alates 15. augustist suurhoiustajatele nn valuutahoidmistasu. Valuutahoidmistasu kehtestatakse ka eurodele. Vana hea eufemism töötab.

Ehkki ka LHV panga juht Erkki Kilu kinnitas, et ei ole negatiivset hoiusteintressi kehtestanud ja praegu ka ei plaani seda teha, ei taha teised turuosalised seda väga uskuda.

«Tavaklientidele jah ei kehtesta, aga ma küll ei usu, et LHV on ainuke pank, kes teistele pankadele seda negatiivset hoiuseintressi ei kehtesta,» ütles üks pangandusega seotud allikas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles