Hardo Pajula: marksistide sõssisõda (20)

Hardo Pajula
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane ja kolumnist Hardo Pajula.
Majandusteadlane ja kolumnist Hardo Pajula. Foto: ERIK PROZES/

Kolumnist Hardo Pajula kirjutab, et roosa sotsialismi mulli purunemine külma sõja järel on pannud lääne vasakpoolseid otsima uusi orientiire.

Möödunud kuul oli kogu progressiivsel inimkonnal taas põhjust juubeldada, nimelt võttis Kanada parlament vastu seaduse, millega muudeti hümni sõnad sooneutraalseks. Hümni ingliskeelse versiooni sõnad pidasid muutumatuna vastu üle saja aasta. Juuni keskel asendasid seadusandjad aga fraasi «in all thy sons command» edumeelsema – selles mõttes, et sooneutraalsema – väljendiga «in all of us command». Väidetavalt olevat tagurlikud sõnad naisi nörritanud – justkui nemad ei võikski õiged patrioodid olla.

Kolm aastat tagasi kuulutas Šveitsi valitsus välja konkursi hümni uutele sõnadele, sest vana salmides mainiti kabineti arvates liiga tihti jumalat. Šveitsi ühiskond on «religioosselt neutraalne», kuulutas žürii esimees, olgugi et paar aastat varem korraldatud küsitluse andmetel kuulus kaks kolmandikku šveitslastest ristiusu kogudustesse.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles