Heili Sibrits: tänukiri

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe kultuurivedur 2010 Indrek Kasela Postimehe peatoimetaja Merit Kopli (vasakul) ja kultuuritoimetuse juhi Heili Sibritsa vahel.
Postimehe kultuurivedur 2010 Indrek Kasela Postimehe peatoimetaja Merit Kopli (vasakul) ja kultuuritoimetuse juhi Heili Sibritsa vahel. Foto: Liis Treimann

Postimehe kultuurivedur 2010 on multi-kultimees Indrek Kasela, mees, kes äratas koos mõttekaaslastega ellu Sõpruse kino, lisaks tegi ta Olga Temnikovaga kahasse uue kunstigalerii.

Aga eelkõige pälvis Kasela kultuuriveduri tiitli mõtlemise eest. Sest kultuuriveduri nimetusega austab Postimees inimest, kes aitab Eesti kultuurielu edasi viia, rikastada. Kasela on Sõpruse kinoga seda kahtlemata teinud.

Varem on kultuuriveduri tiitli pälvinud pärimuskultuuri edendamise eest Ando Kiviberg, arhitektuuri eestkõnelemise eest Ülar Mark, Mart Taniel filmide «Sügisball», «Nuga» ja «Jan Uuspõld läheb Tartusse» eest, samuti Eesti Lastekirjanduse Keskuse juhataja Anne Rande ja ajakirja Vikerkaar kauaaegne peatoimetaja Märt Väljataga.

Kuigi möödunud aastast jäid kõlama skandaalid ja kurtmine raha vähesuse üle, oli tegelikult rikas ja põnev kultuuriaasta. Mõned näited. Nagu Sõprus, nii pakkus ka Katusekino elamusi filmigurmaanidele. Siinkohal sügav kummardus Katusekino eestvedajale Aivar Laanele.

Ivar Põllu juhitava Tartu Uue Teatri panus autoriteatri ja kogu eesti teatri arendamisse on hindamatu. Ei hakka siin esile tooma lavastusi, kuigi need vääriks seda, oluline on, et Tartu Uus Teater on muutnud mõtlemist ja raputanud mugavast unest üles suured teatrid, isegi siis, kui nad seda tunnistada ei taha.

Siinset teatrielu rikastas ka tänavune Baltoscandal, mille eestvedaja Priit Raud on ära teeninud nii festivalil kui Kanuti Gildi saalis tehtu eest mitmekordse elutööpreemia. Ja loomulikult NO-teatri inimesed, nende energia ja soov maailma paremaks muuta väärib eeskuju.

Imetlusväärne on Tõnu Kaljuste jõud Nargenfestivali elus hoidmisel ja uute ruumide vallutamisel, on ju Kaljuste eestvedamisel kerkinud Naissaarele Omari küün, milleta suvist kultuurielu ettegi ei kujuta, ja uus hingamine on antud Noblessneri valukojale.

Anne Ermi ja Tiina Loki veetavate festivalidega oleme juba liialt ära harjunud, seega tihti ei tule neile «aitäh» ütlemine meeldegi. Nende jõuliste naiste kõrval seisab väärikalt Tallinn Music Weeki hing Helen Sildna.

Vaatamata sellele, et väärt tõlkeilukirjandust ostetakse vaid 500 eksemplari, jätkavad Krista Kaer ja Varrak, kuid ka teised kirjastused heade, nii kaasaegsete kui klassikute teoste tõlkimist. Kiiduväärt on Tallinna Ülikooli kirjastuse sünd – neilt on lugejateni jõudnud juba Gilgameši eepos, Ikkyū Sōjun «Hullunud pilv». Väga-väga loodan, et Eesti kirjastuste ja tõlkijate jõud ei rauge.

Aitäh teile kõigile, ja ka neile, keda ruumipuudusel ei saanud siin esile tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles