Postimees 1993. aastal: Vabadussõja veteran Jaan Viljamaa sai 101-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõda.
Vabadussõda. Foto: arhiiv

Eile sai 101-aastaseks Vabadussõja veteran elvalane Jaan Viljamaa. Auväärt sünnipäevalast käis õnnitlemas Elva linnapea Kalle Sepp. Linnavalitsus avaldas oma tähelepanu punaste rooside ja ümbrikuga, milles oli Eesti kroone kolm korda nii palju kui Viljamaal aastaid.

«Sõtta läksid väikese püssimehena, sõjast tulid suure püssimehena,» ütles Tartumaa Noorkotkaste ja Kodutütarde Elva piirkonna instruktor Julius Ilus, kui andis üle «rahuaegse pommi», mis osutus ilusaks ümmarguseks juustukeraks.

Jaan Viljamaa läks Vabadussõtta 1919. aastal. Pihkva piirkonna lahingute ajal sai ta jalast haavata. Kogu elu meenutab Jaan Viljamaa kahjutundega sõdurit, kes aitas tal tookord kuulirahe alt pääseda, ise aga lahingusse tagasi minnes hukkus. Pärast paranemist sõitis sünnipäevalaps Lõunarindel soomusrong nr. 1 koosseisus Landeswehri vastu.

Eile olid õnnitlejate hulgas ka sünnipäevalapse võitluskaaslased Vabadussõja päevilt Aleksander Kaldaja, Aldur Saar ja Ants Rästas ning Mustimetsa Muinsuskaitse Klubi esimees Enn Voika.

Jaan Viljamaa ütles, et pole kunagi haige olnud, suitsetanud ega purju joonud. Esimese süsti olevat ta saanud 90. eluaasta künnisel, kui hamba alla tekkis põletik.

Temast võrsunud sugupuu on tugev ja paljuharuline. Jaan Viljamaal on neli last, viis lapselast, tosin lapselapselast ja neli lapselapselapselast.

7.07.1993

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles