Henn Põlluaas: topeltkodakondsus on Venemaa huvides (6)

Henn Põlluaas
, EKRE riigikogu fraktsiooni aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Põlluaas
Henn Põlluaas Foto: Riigikogu kantselei

Riigikogu liige Henn Põlluaas hoiatab julgeolekuohu eest, mida kätkeks topeltkodakondsus.

Maailmas ega Euroopa Liidu riikides ei ole topeltkodakondsuse suhtes ühtseid seisukohti. On riike, näiteks Soome, Rootsi ja Prantsusmaa, kus võib mitu kodakondsust olla, on selliseid, kus see on lubatud vaid erandlikel juhtudel, näiteks kui see omandatakse sünni puhul teise kodakondsusega vanematelt või abiellumise teel. Paljudes riikides ei ole topeltkodakondsus lubatud. Mingit üldist suundumust mitme kodakondsuse seadustamisele ei ole, sest kodakondsusel kui sellisel on siiski sisuline väärtus ja selle saamine ei ole kuskil liiga lihtne.

Siim Kallas tegi ettepaneku, et Eesti peaks viima oma kodakondsuspoliitika põhiseadusega kooskõlla ja seadustama topeltkodakondsuse. Tegelikult ei ole mingit vastuolu, sest just nimelt põhiseadus ei näe topeltkodakondsust ette. Kodakondsuspoliitika lihtsalt järgib põhiseadust ja topeltkodakondsuse kehtestamisele on oluliselt rohkem vastu- kui pooltargumente.

Kallase formuleering, et «eestlane on iga Eesti kodanik», on reaalsusest irduv. Elanikkond, rahvus ja kodakondsus ei ole kattuvad mõisted. Kas Kallas on siinselt umbes kolmesajalt tuhandelt venelaselt küsinud, kas nad on nõus olema eestlased? Ja kas Kallas on topeltkodakondsuse seadustamisega valmis andma Vene kodanikele juurdepääsu Eesti kõrgeima võimu teostamisele?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles