Postimees 1936. aastal: Berliin näeb heameelega seisukorra teravnemist Leedus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president 1925 - 1940 Antanas Smetona.
Leedu president 1925 - 1940 Antanas Smetona. Foto: Wikipedia

Sotsiaalne plahvatus, mis juhtus Kaunases mõni päev pärast seima valimisi ja kusjuures asi esmakordselt läks veriste uulitsalahinguteni meeltavaldavate tööliste ja politsei vahel, arenes üldstreigiks, mille levimist takistas piiramisseisukorra ajutine väljakuulutamine.

Silmnähtavalt ei ole seima valimised suutnud viletsust kannatavatele talupoegadele ja töölistele sisendada lootust paremale tulevikule. Ei tarvitse alla kriipsutada, et Berliin jälgib heameelega Leedu sisepoliitilise seisukorra teravnemist.

Sellepärast ei maksa ka imestada, kui Saksa diplomaatia põhjapoolsete naabrite pealinnades katset teeb diskrediteerida Leedu usaldusväärsust, et lõdvendada Balti liitu. Võib-olla ei jäta ka poolakad kasutamata soodsat juhust selleks, et Leedu revolutsioonilise hädaohu katte all märkida toetust lähemale «Anschlussile» Varssaviga.

27.06.1936

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles