Lugeja vastus süstlavahetuspunkti kartjale: äkki tuleks sõltuvusest vabaneda püüdjale vastu? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Süstlavahetuspunkte ei peaks hirmu ja teadmatuse pärast kuskile kättesaamatusse kohta ajama, kirjutab Peeter Kivistik vastuseks tänases Postimehes ilmunud lugejakirjale.

Süstlavahetuspunkti kartmisest kirjutava lugejakirjaga tuleb meelde, kuidas 2003. aastal helistati kuskilt Laulasmaalt AIDSi Ennetuskeskusesse ja kuri proua teatas, et kui kohe naabrusesse kolinud «aidsihaiget pederossi» ära ei viida, siis ta helistab politseisse. Ta ei julgevat juba kolm päeva koera ja kassi õue lasta ja lapsed on toas ega pääse välja. Hirmus lugu!!!!

Turvalise elukeskkonna tagab tugev kogukond. Kuni ühiskond kunagi aktsepteerib seda, et narkosõltuvusest vabanemine pole enam isiku enda teha ja neid kahjusid saab ja tuleb vähendada muul viisil, tuleb teha raskeid valikuid. Süstlaid vahetama tulev sõltlane on n-ö «korralik» sõltlane ja süstlaid vahetades, mitte neid maha loopides, annab ka tema oma panuse. Äkki tuleks talle ka poolele teele vastu?

Ma elan ise asumis, mis on täis spordirajatisi, lasteasutusi ja seal on ka meditsiiniasutus, kus ravitakse alkohoolikuid ning on ka metadoonikabinet. Pole kellelegi saladus, et osa metadooniravipatsiente pole süstimist lõpetanud. Millegipärast, ja ilmselt täiesti põhjusega, pole kellelegi pähe tulnud protesteerida. Siinkandis elavad ilmselt targad ja intelligentsed inimesed, kes näevad oma ninast kaugemale.

Selle raviasutuse ees on sealjuures park, kus mängivad lapsed. Mis te arvate, lugupeetud Pelgulinna elanikud, kas sulgeme pargi? Sulgeme raviasutuse? Pargi servas on ka suur koolimaja. Viime süstlavahetuse kuhugi metsa äärde, kuhu ükski sõltlane minna ei viitsi ja süstal loobitakse siis lihtsalt kuhugi maha, kus te selle endale plätudes käies jalga astute? C-hepatiit, mida kannavad paljud narkosõltlased, on väga nakkav ja viirus pesitseb süstlanõelas kuid.

Mis ajast lapsed üldse trollipeatuses ja autoparklas mängivad?

Olles töötanud aastaid süstivate narkomaanidega, võin teile julgelt väita, et neil on muudki teha, kui teie lapsi peatuses tülitada. Tehkem koostööd, meie kõigi turvalisuse nimel.

Peeter Kivistik töötas aastatel 2002 - 2009 AIDSi Ennetuskeskuses ja AIDSi Tugikeskuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles