Lugeja kiri: süstlavahetuspunkti uut asukohta varjati viimase hetkeni (4)

, (autor on toimetusele teada)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elan Paldiski mnt 36a plaanitava süstlavahetuspunktiga külgnevas majas ja mul on kaks last – 9- ja 7-aastane. Naaberhoovides on veel mitmeid maju, kus samuti elavad lastega pered. Praegu saavad need lapsed koduhoovis turvaliselt mängida.

Linnaosavalitsuse väide, et Paldiski mnt 36a on eraldatud ärihoone, ei vasta tõele. Minu majal on selle hoonega ühine sein.

Minu ja minu naabrite tee trollipeatusse viib Paldiski mnt 36a majast mööda. Sellest peatusest läheb hommikuti trollile palju kooli sõitvaid lapsi. Sügisel läheb ka minu tütar esimesse klassi ja peaks hakkama seisma süstlavahetuses käivate narkomaanidega kõrvuti bussipeatuses. See mõte kohutab mind kui ema väga. 

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid ei ole enne otsuse tegemist kohalike elanikega suhelnud, kuigi süstlavahetuspunkt meie elu kindlasti mõjutab. Siinse piirkonna inimesed kuulsid linnaosa otsusest 13.06 õhtul teleuudistest. Oma sõnul varjas ta infot sellepärast, et keegi ei oleks süstlavahetuspunktiga muidu nõustunud.

Kui elanike arvamus ei ole linnaosavalitsusele siduv, siis on arusaamatu sellise varjamise eesmärk. Kui linnaosa peab aga ka elanike huve arvestama, siis on varjamine lubamatu. Igal juhul on selline käitumine vastuolus halduse avalikkuse ja läbipaistvuse põhimõttega. Protest on teatud elusituatsioonides täiesti loomulik ja paratamatu. Küsimus on, miks linnaosavanem seda kardab, eriti kui on ise lubanud ametisse asudes suhelda linnaosa elanikega avatult ja avalikult?

Siiani on süstlavahetuspunkt asunud Erika tänaval, kuid sealsete elanike tungiva nõudmise peale sealne punkt suletakse. Põhja-Tallinna linnaosavalitsus nõustus, et Erika tänava elanike kannatused peavad lõppema, aga samas ei leia ametnikud midagi halba selles, et uuteks kannatajateks saavad olema Paldiski mnt ja selle läheduses asuvate tänavate elanikud. Ka meie kandi inimestel on pered, ka meie oleme oma laste turvalisuse pärast mures. Tegemist on lastesõbraliku ja turvalise elurajooniga, kuhu elanikud on viimasel aastakümnel kõvasti panustanud: ilusad korda tehtud elumajad hubaste hoovidega, unikaalse Telliskivi loomelinnakuga, mitmete lasteasutustega (Pelgulinna gümnaasium, Kolde lasteaed, WAF-kool, mitmed lastehoiukohad jne) ja armsate kohvikutega on selle piirkonna õitsele löönud. Oleks naiivne arvata, et süstlavahetuspunktis uue süstla saanud narkomaan kohe vaikselt lahkub, märksa kindlam on see, et ta jääb sinna veel tundideks ringi kondama ja uueks doosiks vahendeid hankima. Samuti kolivad siiakanti narkodiilerid.

Pärast 13.06 õhtul kõlanud uudist võtsin ühendust Põhja-Tallinna halduskogu liikme Jaak Juskega, kelle käest sain teada, et 21.06 toimub Põhja-Tallinna halduskogus antud teemal  avalik istung. See on koht, kus siinse piirkonna inimesed saaksid öelda oma sõna loodava süstlavahetuspunkti kohta. Paraku hoiab linnaosa ka seda üritust salajas ehk nende kodulehelt ei leia ridagi istungi toimumise kohta. Siinkohal kutsun kõiki siinse kandi elanikke, kes ei soovi oma kodu lähedale süstlavahetuspunkti, osalema sellel istungil 21.06 kell 17 aadressil Niine 2.

Süstlavahetuspunkti uut asukohta varjati viimase hetkeni. Kummalisel kombel on linnaosavanem valinud kohalike elanikega suhtlemiseks portaali nihilist.fm. Ma ei tea, kui suur on nihilist.fm-i lugejaskond, kuid kohalikud elanikud otsivad infot ilmselt esmalt Tallinna linna või Põhja-Tallinna linnaosa kodulehelt, paljud ilmselt ka ajalehest Pealinn. Viimane muide kajastas uudist, et süstlavahetuspunkt kolib, märkimata sealjuures selle uut asukohta. Endise turundusettevõtjana teab Kaljulaid kahtlemata, milline on kõige efektiivsem viis jõuda nendeni, keda uudis puudutab. Nihilistis ütleb Kaljulaid avameelselt, et tõtt ei olekski saanud rääkida. Selline väide linnaosa vanemalt on šokeeriv. 

Mina kui uue süstlavahetuspunkti vahetu naaber soovin teada, millised olid need kümned kohad, mida linnaosavanem enda sõnul kaalus ja miks need kohad ei sobinud. Mille põhjal arvab linnaosavanem, et Paldiski mnt 36a on punkti jaoks parim variant, kuigi ta ei ole kohalike oludega tegelikult tuttav? Miks ei sobi mobiilne süstlavahetuspunkt? Miks lubas Kaljulaid, kes kinnitati ametisse alles 14.03.2016, Erika tn 5a elanikele, et süstlavahetuspunkt kaob nende kodu juurest 100 päeva jooksul, kuigi ta ei teadnud lubadust andes, kuhu seda üle viia? Kuidas saab ühtede inimeste ohutust pidada tähtsamaks kui teiste oma ehk likvideerides Erika tn elanike jaoks talumatu olukorra, luuakse sama talumatu olukord teiste inimeste jaoks teises kohas?

Kaljulaid rõhub meedias emotsionaalselt sellele, et süstlavahetuspunkt kaitseb ühiskonda ja eriti lapsi. Selle vastu keegi ei vaidle. Piirkonna elanikud mõistavad, et süstlavahetus on praegusaegses ühiskonnas vajalik. Uue süstlavahetuspunktiga külgnevas hoovis mängib aga iga päev mitu väikest last. Järgmistes hoovides mängivad samuti lapsed. Ma soovin teada, kuidas tagatakse nende laste turvalisus ja miks ei ole sellele seni mõeldud. 

K. K., Paldiski mnt 36 elanik (autori nimi on toimetusele teada)

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles