Madis Kalvet: rohkem kui lihtsalt jalgpall (1)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalvet.
Madis Kalvet. Foto: Toomas Tatar

Nimetades maailma kõige populaarsemat spordiala, tuleb üle inimeste huulte esimesena ikka jalgpall. Ala võlu ja tõmme on niivõrd suur, et suvistel riikidevahelistel tiitlivõistlustel otsivad televiisorist finaalturniiri mängud üles koduperenaisedki ja teleka ette jõuavad paljud inimesed, kes iga päev sporti eriti ei jälgigi.

Nüüd on taas kätte jõudnud just need päevad, kus atleetide heitlused jõuavad ka nende inimeste teadvusesse – 10. juulil selgub Pariisis järjekordne Euroopa meister jalgpallis. Kahjuks on tänapäeva maailmas jõutud aga olukorrani, kus suurt jalgpallipidu jälgides ei saagi enam rääkida vaid mängust endast, sinna kõrvale on siginenud ka teisi ja palju tõsisemaid jututeemasid. Tänavu on selleks turvalisus ja võimalikud terrorirünnakud.

Mullu Pariisis ja tänavu Brüsselis toimunud ohvriterohked terrorirünnakud viisid isegi vahepeal konkreetsete juttude ja ohuni, et fännid ei pääsegi sel korral turvalisust silmas pidades Euroopa meistrivõistlustel staadionitele. Õnneks on jõustruktuurid suutnud teha enda tööd hoolega – poolehoidjad saavad areenidele ja väliselt on kõik nii nagu alati.

Fännideta jalgpallimängu televiisorist vaatamine on justkui matuste jälgimine – puudub tavapärane emotsioon ja kõik on kurb ning üksluine. Maailma kõige populaarsemaks mänguks olemine nõuab kõiki sinna juurde kuuluvaid komponente. Kui ettearvamatus ja üllatused teevad jalgpalli inimeste jaoks põnevaks, siis staadionil heitlust jälgivad fännid muudavad kõik tervikuks.

Sporti ja poliitikat on ikka vähemalt sõnades soovitud lahus hoida, siis vähemalt praegu võib öelda, et sport võitis. Fännide staadionitele lubamine ja väliselt kõige sujuvalt toimimine saadab selge sõnumi, et jalgpall ei lase end ümbritsevast kõigutada ja maailma kõige populaarsema mänguna on neil ühiskonna ees ka teatud kohustused. Kui inimesed on harjunud suvel jalgpalli tiitlivõistlusi jälgima ja kuulama sinna kõrvale kas või vuvuzelade pininat, siis kindlasti ei soovi nad pallilahingut vaadates kuulata vaikust.

Seniste teadete järgi ei ole suutnud traagilised vahejuhtumid ära hirmutada ka jalgpallifänne ning nii on Prantsusmaale oodata kuuks ajaks kokku umbes 1,5 miljonit välisturisti. Loomulikult tuleb siia lisada miljonid kohalikud, kes on jalgpalli osas äärmiselt kirglikud – omade võidud toovad Prantsusmaal tänavatele kindlasti sadu tuhandeid inimesi.

Kuna katastroofi juhtumine suurturniiri ajal on täiesti mõeldamatu, siis Prantsusmaal, kus kehtib endiselt eriolukord, on turvalisust tagamas lisaks turvatöötajatele veel 10 000 politseinikku ja 3000 eriagenti. Seega on tehtud kõik, et maailm saaks rahulikult ja harjumuspäraselt jälgida suurt vutipidu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles