Peeter Langovitsi tagasivaade: saabus megastaaride aeg

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rock Summer tõi Eestisse arvukalt lääne rokitähti juba aastal 1988, kuid 10. juunil 1996 jõudis kätte hetk, mil laulukaare all  andis soolokontserdi esimene megastaar.

Kanada aukodanikuks pärjatud Bryan Adamsi maailmaturnee «18 Til I Die» 23 kontserdiga Euroopa-tuur algas Tallinnast. Üks maailma suurte kontserdilavade oodatumaid sooloartiste jõudis juba päev varem New Yorgist Tallinna ning leidis aega ka vanalinnaga tutvumiseks. Saabunud oli 12 veoautokoormat tehnikat ja suur meeskond tegi siin eeltööd ligi nädala.

25 meetri kõrguse lava tegi eriliseks lavakaare alla tõstetud heli- ja valgustusplokk. Selline helipilt – valgusrežii koos videoekraanidega – oli siinmail esmakordne. Üle lava oli ehitatud kahekorruseline sillalaadne rõdu, kus kontserdi ajal sadakond noort austajat kaasa elasid. Lava kohal säras kujunduselemendina suur punane viisnurk – staari kohalolu sümboliseeriv täheke. Paljudel viis see mõtted paraku sootuks teisele ajastule.

Kontserdi korraldas Jüri Makarov, piletid maksid 180–300 krooni ja pealtvaatajaid oli umbes 15 000. Lisaks arvukas seltskond Lasnamäe «rõdult» – need, kes kontserti aia tagant jälgisid. Publik oli kuuldu-nähtuga rahul, kuid pahandas viimse hetkeni saladuses hoitud soojendusartisti, ameerika rokkari Melissa Etheridge’i kontserdist kõrvale jäämine bändiliikme viisaprobleemide tõttu. Soojendajatena olid laval Compromise Blue ja Ultima Thule.

Oma lihtsuse ja sõbralikkuse poolest tuntud Bryan Adams tuli lavale kell 23.15. Olles nagu üheks meie seast, valges pluusis, mustades teksades ja valge kitarriga. Reibas avalugu «Only Thing That Looks Good On Me Is You» haaras publiku juba esimesest taktist. Selle loo ajal oli pildistamisvõimalus ainult kahel Eestist akrediteeritud fotograafil. Koos Meie Meele fotograafi Kristjan Lepaga olime lava ees turvameeste range kontrolli all. Lava ees polnud harjumuspäraseid tarasid ning fännid said lähedalt Bryanile kaasa elada. Turvameeskond oli üsnagi närviline. Juba loo keskel hakkas mind segama varukast sikutav turvamees. Kartis, et me kaameraga õigel ajal ei lahku. Kontserdi võimas värvide mäng ja tulevärk tegi sel hetkel pildistamise eriti keerukaks.

Kontserdijärgses intervjuus ütles Adams, et polnud kunagi varem nii palju eestlasi  näinud. Õnnestunud turnee avalöök avas siia tee Michael Jacksonile, Rolling Stonesile, Metallicale, Tina Turnerile jt tippudele. Bryan Adams käis Tallinna esinema veel kolm korda.

 08.06.2016

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles