Postimees 1994. aastal: Vello Saatpalu: raske olukord Eesti-Vene suhetes on mõneti tingitud endise välisministri jäikadest seisukohtadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Saatpalu.
Vello Saatpalu. Foto: Peeter Langovits

Praegune raske olukord Eesti ja Venemaa suhetes on mõneti tingitud endise välisministri Trivimi Velliste jäikadest seisukohtadest, ütles eile Riigikogu väliskomisjoni esimees Vello Saatpalu.

Samas kinnitas Saatpalu, et Eesti välisministrina oli Vellistel õigus selliseid seisukohti esitada.

«Kuid minu arvates oleks Eesti võimud võinud Venemaale ka varem anda märksõnu, et mõlemapoolsed järeleandmised on meie riikide suhetes perspektiivsed lahendused,» ütles Saatpalu.

Riigikogu Isamaa fraktsiooni liige, endine välisminister Trivimi Velliste väitis neljapäevasel pressikonverentsil, et Eesti-Vene läbirääkimiste Eesti delegatsioonile pole vaja anda lisavolitusi. «Isamaa on seisukohal, et valitsus on Eesti-Vene probleemide lahendamisel õigel teel,» kinnitas Velliste.

Velliste sõnul oleks võimalik Venemaaga kompromissile minna vaid juhul, kui Venemaa teatab, millisest leppest ta läbirääkimistel lähtub. «Praegu ei ole meil mingit põhjust uskuda, et Venemaa austaks mingit võimalikku kompromisslepingut rohkem kui 1920. aasta Tartu rahulepingut. Ma arvan, et sellest nõiaringist pääsemiseks peab Venemaa oma hoiakut muutma ja teatama, et Tartu rahuleping on endiselt kehtiv,» ütles Velliste.

4.06.1994

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles