Henrik Roonemaa: Henry Fordi moment (1)

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Toomas Tatar / Postimees

Huvitav, kas siis, kui Henry Ford omal ajal autode masstootmise käima lükkas, mõtles ta mõnikord sellele, et tema otsused viivad hobuste kadumise, eeslinnade ja supermarketite tekkeni, Russalka ümbruse pargi mahavõtmise, inimeste massilise ülekaalulisuse ning lõpuks globaalse soojenemiseni?

Ja kui mõtles, siis mida ta oleks pidanud peale hakkama? Kas mitte Forde tootma? Kas ühiskond oleks pidanud kõiki neid ohte ette nägema ja autotööstust juba tollal kammitsema, et neid probleeme vältida? Kas autod on teinud maailmale rohkem kasu või kahju?

Praegu on hetk, kus me hakkame samu küsimusi küsima arvutite kohta. Google’i juht Sundar Pichai astus Eesti aja järgi eile kell 20 Californias lavale ja tõmbas sealt päikese alt sellise sirgjoone tulevikku, et see muutus hoobilt piirjooneks tänase ja homse maailma vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles