Maksudopingu tarvitajad (2)

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Peegel

Maksupettused ettevõtluses on võrdsed dopinguga spordis ja need peavad kaduma, ütles mullu taas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtete Assotsiatsiooni (EVEA) presidendiks valitud Kersti Kracht oma ametisseasumise kõnes. Samal ajal tegutses ta maksuvabas piirkonnas registreeritud tundmatu omanikuga osaühingu juhatuses ja tegi selle raamatupidamist. Lisaks Krachti peidus ülemustele on Panama paberite skandaali valguses maksudopingu tarvitajateks osutunud teisedki avaliku elu tegelased, nagu näiteks «Teeme ära!» esindusnägu Rainer Nõlvak.

Mis selles halba on, see on lihtsalt töö, ütles Kracht sel nädalal Postimehele. Tähendab, olles ametis EVEA presidendina, võib jutlustada vastutustundlikust ettevõtlusest ja sellest, et maksudoping peab kaduma, sest see on selline töö, aga olles offshore'i käepikendus, võib osutada abi selle omanikele riigis A teenitud raha investeerimisel jahtidesse ja kinnisvarasse riigis B, sest see on selline töö.

EVEA president on samasugune avalik amet nagu poliitik, EVEA president on väikeettevõtjate nii-öelda esindusnägu. Oma tegevuse ja sõnade lahknemisega annab Kracht väikeettevõtjatele mõista, et on täitsa OK maksuparadiise kasutada. On täitsa OK peituda oma koduriigi maksude ja maksuameti eest Panama või Küprose konsultatsioonifirma abiga registreeritud offshore-firma taha. Samuti on OK üritada Euroopa Liidu kehtestatud majandussanktsioonidest offshore'i kaudu kõrvale hiilida, räägib Eesti väikeettevõtete esindusisik. On OK rehepappi teha, ise sõrmega pankade suunas näidates.

See, et Oidipus Trade OÜ on varahaldusettevõte, mille kaudu keegi makse ei optimeeri, on lapsejutt. Offshore'i taha peituvad osaühingu omanikud on võtnud mitu suurt laenu tegevuse lõpetanud tundmatute omanikega firmalt ja lisaks on kogu äri kahjumis – aga äkki on laenuandjad ja -võtjad ühed ja samad isikud ning kahjum ainult nii-öelda raamatupidamislik, selleks et mitte kasumilt makse maksta? Pole vaja eriti pingsalt mõtelda, et aru saada, kuidas koos vara haldamisega käib käsikäes maksude optimeerimine. Need on nagu sukk ja saabas.

Veel suurem lapsejutt on see, et Kracht ei tea tegelikke omanikke. Kas tõesti töötab EVEA esindusisik inimeste heaks, keda ta ei tunne, teeb nende raamatupidamist ja maksab arveid? Kes need inimesed on, äkki oligarhid, äkki Putin ise, äkki naftašeigid, äkki ISIS? Töötan ükskõik kellele, peaasi, et on mingi töö?

Panama paberites paljastunud Eesti IT-ärimehe, investori ja «Teeme ära!»-liikumise eestvedaja Rainer Nõlvaku juhtum on samasugune. Me kõik saame ju aru, kui keerulised on USA maksuseadused, nii et järelikult tulebki seal maksud maksmata jätta. Ehk ärimeeste keeles «optimeerida».

Kõik inimesed on seaduse ees võrdsed – see põhimõte käib ka maksuseaduste kohta. Sellest tuleneb, et kõik peaks ka korralikult makse maksma, ka rikkad, mitte üritama neid maksuvabade piirkondade kaudu «optimeerida». See ongi kogu offshore-firmade asja juures vale. Vaesed maksavad makse, rikkad aga mitte nii väga, nemad «optimeerivad». Praegu vaatavad väikeettevõtjad, kel pole raha maksuparadiisis ettevõtet soetada või maksukonsultanti palgata, vesise suuga pealt. Nemad peavad käima ikka juhi sõnade, mitte tegude järgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles