Greete: Kui rääkida hirmudest, siis on...

Greete Foto: Lina Vonsavičiūtė
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

...viimasel ajal ilmunud mitmeid uuringuid, mis näitavad, kui suur on tegelikult koolikiusamine ja seda juba lasteaedadest peale. Kiusatakse neid lapsi, kes jäävad normidest väljapoole: tüdruk, kes ei kanna roosat ja on poisipeaga; poiss, kes ei käi sinises... Olen mõistnud, kui tugevalt on stereotüübid meie ühiskonnas kinnistunud. Ise üritan teadliku vanemana kasvatada stereotüüpidevaba last, ent tajun selgelt, et väga paljud tema eakaaslased mõtlevad teistmoodi. Ja et ei tekiks konflikte, mis tulenevad minu kasvatusmeetoditest, proovin oma lapsele sisendada enesekindlust. Aga kas sellest piisab, et temast saaks õnnelik inimene? Palju kergem on õnnelikuks saada, kui sa ei eristu ja lähed vooluga kaasa, sul pole suuri ambitsioone... Minu jaoks ei ole kindlasti oluline, et laps läheks eliitkooli ja teeks hullu karjääri – ennekõike on tähtis sisemine rahulolu ning teadmine, et tal on alati olemas tagala. Püüan seda pakkuda ja loodan, et seda tekib ka sõprusringkonnast.

Emaks olemise puhul on oluline suutlikkus ühildada nii eraelu, töö kui ka emaroll. Minul on tasakaalu säilitamine hästi õnnestunud, kuna elukaaslane töötab kodust ja vanavanemad abistavad vajadusel – saan jätkuvalt tööd edasi teha. Tahan siia lisada ka pererolli konteksti, milles oleks ema justkui olulisem, kuna ta on see, kes lapse ilmale toob. On mingeid rolle, mida ei saa emalt ära võtta, aga seda ühe vanema rolli idealiseerimist, justkui esimene vanem on ikkagi ema, ma õigeks ei pea. Üks asi on lapse kandmine ja ilmale toomine, teine tema kasvatamine, mis on palju pikem protsess. On kahju, et kohe alguses devalveeritakse isa rolli. Lapsele tuleb anda võimalus areneda ja saada võrdset kontakti mõlema vanemaga.

Kui mõelda näiteks sellele, miks on meil nii suur probleem elatise maksmisega, siis arvan, et asi on selles, et kui isa nähakse ainult rahakotina, on tal palju kergem minema jalutada ja lapse vastu külm olla. Ka emadepäeval tasuks mõelda pererollile tervikuna. Jah, ema on oluline, aga tegelikult on ka isa roll samaväärselt tähtis. Me peame mõtlema sellele, mida lapsele ütleme, kuna laps õpib peamiselt sellest, mida näeb. Pererolli jaotus on siin oluline, sest kui laps näeb, et ka isa osaleb palju pereelus, võtab ta selle teadmise endaga elus kaasa. Oma laste tuleviku nimel peaksid isad ja emad sellele mõtlema ning olema heaks eeskujuks.

Tagasi Eesti inimeste avalehele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles