Tarmo Pikner: kuidas Priit Toobalist sai Toobali Priit, kes on hoopis teine mees (1)

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erik Prozes

Nagu olen korduvalt sedastanud – nii kui selja keerad, on Toobal jälle moosiriiulite vahel end moosiga kokku mäkerdanud. No, ei saa kohe politikaanlusest näppe eemal hoida. Ajakirjanikele seletas asjaomane, et ega ta mingi hall hiireke pole – nojah, need ju moosi ei söö. Tegelikult, ega hiirekese värvus polegi oluline, peaasi, et kassi küünte vahele ei jää, kirjutab arvamusportaali kolumnist Tarmo Pikner.

Keskerakonna pühakiri, vabandust, põhikiri, on saanud vaat et tähtsamaks kui vabariigi põhiseadus. Kõigil on sellega pistmist, kuni riigikohtuni välja. Ei, mis te nüüd, peagi jõuab Euroopa inimõiguste kohtuni välja juba. Seni, kuni Euroopa kõrged kohtunikud Priit Toobali personaalküsimust arutavad, kehtib meil oma riigi viimase kohtuinstantsi otsus ja seal on Keskerakonna edasised käitumisjuhised ilusti kirja pandud.

Iseasi on see, kuidas omapäine Keskerakond etteantud juhiseid tõlgendab ja täita mõtleb – Savisaar asub ju isikliku taskuparteiga hoopis teises õigusruumis, nagu ta on deklareerinud. Näiteks Toobal arvas, et kuna kohtu poolt tunnistatav Keskerakonna põhikiri lubab nelja aseesimehe asemel vaid kaks, siis tuleks partei aseesimehed nimetada ümber esimehe asetäitjateks ja Savisaare neli asejüngrit oleksid ikkagi paigas.

Ehk siis, sama loogikat rakendades võiks Priit Toobali nimetada Toobali Priiduks ja viimase puhul oleks tegemist hoopis uue inimesega ning see mees võiks juba väga vabalt kuuluda Keskerakonda. Samas, kui kohtu poolt tunnistatava põhikirja kohaselt peab kriminaalkaristatu Toobal (koos kaaskannataja Lauri Laasiga) olema keskerakondlaste nimekirjast kustutatud.

«Kinnitan, et Laasi ja Toobal on edasi Keskerakonna liikmed,» lausus ajakirjanikele enesekindel asjaomane ise (ei tea, kas Priit Toobal või Toobal Priit?).

Siis juhtus aga juhtumatu – kaks seadusevastaselt Keskerakonna aseesimeesteks saanud isikut, Siret Kotka ja Olga Ivanova, astusid väidetavalt vabatahtlikult oma ametikohalt tagasi. Selline toiming on meie poliitmaastikul midagi eriliselt uut, ammugi siis Keskerakonnas. Paistab, et keskerakondlastest naisterahvad loevad juriidilist teksti mõnevõrra erinevalt kui sealsed meesterahvastest juhtfiguurid (Toobal, Karilaid, Savisaar).

Huvitav, kas prouade tandemi Simson-Reps pingutused hakkavad lõpuks vilja kandma. Riigikogu fraktsioon paistab neil pihus olevat ja vägisi hakkab tunduma, et Keskerakond hakkab poolduma hoopiski sugudevahelist liini pidi. Ja ilmselt hakkab Savisaarele kätte maksma tema pikalt viljeletud noorte nägusate naisterahvaste lembus ning rakendub «otsi naist» sündroom.

Kapot ähvardavad ees ootamatud reformid

Nädala poliitkäpp ei tulnud kelleltki muult kui Edgar Savisaarelt – Toobal kapo peadirektoriks! Täpselt nii see kõlas. Niisiis, kui Savisaarest saab kunagises tulevikus Saarsavi (Toobali loogika kohaselt) ja ta võtab koha sisse valitsuses, siis tema teeks Priit Toobalist kapo juhi. Ettepanekul on iva sees – kui ikka kapo looks püsiühenduse Keskerakonnaga, saaks selle kamba jamadega ometi kiiremini ühele poole.

Sealjuures Savisaare protsess, mille peaproovid juba teist nädalavahetust järjest käivad, jõuaks kiiremini oma loogilise lõpplahendini. Oodatava tõepärasuse huvides võiks ju Tallinna Televisiooni Savisaare seebiseriaalis kapo juhi rollis ikkagi Toobal üles astuda – elaks juba Savisaare pakutud rolli sisse ja niigi maksumaksjate rahaga ebamõistlikult ringi käinud Tallinna TV oleks näitlejate pealt vähekegi kokku hoidnud.

Kui nimi on Priit, oleks targem Keskerakonnast eemale hoida

Kui, vaatamata kriminaal Toobali Priidu äpardustele, terendub tal ees arvestatav karjäär, siis teisel Priidul, Kutseri Priidul nii hästi ei näi minevat. Poole aasta jooksul juba kaks korda vallandatud. Justnagu vana tuntud lugu vürst Gabrieliga – mitu korda peab ühte ja sama meest maha lööma?

Kes siis käskis nõunik Kutseril Tallinna linnavalitsusse öösel minna Toobalit tegema – koguma luureinfot aselinnapeade kabinettidest? Riigikogulane Jaanus Karilaid tegi küll Kutserile katet ja väitis, et tegemist oli öise kohvi degusteerimise üritusega, kuid linnapea rollis esinev Taavi Aas ei uskunud Kutseri pisaraid ja viimane kuulutati teist korda lindpriiks (veidi varem sai ta lahti Põhja-Tallinna aselinnapea kohalt).

Kui varasemas elus tõid Savisaarele edu panused noortele näitsikutele, siis nüüdsed panused Priitudele pakuvad talle pigem karuteeneid.


Tarmo Pikner on töötanud 18 aastat Saare maavalitsuses arendusjuhi ja välissuhete juhina ning samuti ELi programmisekretariaadis. Ta on endine Lümanda vallavanem ja kuulunud rahvusvaheliste organisatsioonide Eurohouse, B7 ja CPMRi juhatusse. Pikneri sulest on ilmunud raamat «Eesti orhideed».  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles