Postimees 1938. aastal: 65 häält Pätsi poolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigivolikogu oli Vabariigi Presidendi kandidaadi ülesseadmisele koosolekuks kogunenud kokku täies koosseisus. Koosoleku avas Riigivolikogu esimees prof. J. Uluots, kes tegi teatavaks koosoleku päevakorra, mis koosnes ühest punktist, nimelt kandidaadi ülesseadmisest Vabariigi Presidendi kohale.

Sõna võtab rv. Jürima: Teen ettepaneku valida Vabariigi Presidendi kandidaadiks Konstantin Päts. Järgnevalt võtab sõna rw. R. Penno: Teen ettepaneku üles seada Vabariigi Presidendi kandidaadi kohale Riigivolikogu liige Jaan Tõnisson.

Koosoleku juhataja prof. J. Uluots konstateerib, et kandidaatide ülesseadmisel Jaan Tõnissoni kohta puudub dokument, mis tõendaks kandidaadi täpset vanust. Kandidaadi vanuse kindlaksmääramiseks kuulutatakse 10-minutiline vaheaeg.

Kell 1.20 jätkus koosolek uuesti pärast vaheaega. Juhatus oli vaheajal oma algatusel muretsenud andmeid ülesseatud kandidaadi Jaan Tõnissoni täpse vanuse ja elukoha kohta. Salajasel hääletusel anti presidendi kandidaadi Konstantin Pätsi poolt 65 häält ja Jaan Tõnissoni poolt 14. Seejärel lõpetati koosolek ja vaheaja järel hakkas teine, mille päevakorras oli käigu andmine amnestiaseaduse eelnõule. 23.04.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles