Kristi Paron: kes kaitseb lapsi seksuaalse väärkohtlemise eest? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Paron
Kristi Paron Foto: Õiguskantsleri büroo

Lapspornograafiline materjal normaliseerib kõige laiemas mõttes laste seksuaalset kuritarvitamist, leiab õiguskantsleri nõunik Kristi Paron.

Lapse õiguste konventsioon sätestab iga lapse õiguse vägivallatule lapsepõlvele ja riigi kohustused selle õiguse tagamiseks. Iga laps peaks olema vägivalla eest kaitstud nii kodus, koolis, trennis kui ka tänaval. Kogetud vägivald kahjustab lapse heaolu, takistab normaalset arengut ning põhjustab vaimse tervise probleeme.

Ütlus «vägivald sünnitab vägivalda» ei ole üksnes sõnakõlks, vaid rohkete uuringutega tõestatud fakt. Näiteks kinnitas 2014. a uuring «Laste hälbiv käitumine Eestis», et väärkoheldud lapsed panid toime õigusrikkumisi ligi kaks korda sagedamini kui lapsed, keda pole füüsiliselt väärkoheldud. Loomulikult ei saa igast väärkoheldud lapsest jõhkrutseja, kuid õigeaegse abita võib see nii juhtuda.

Lastevastane seksuaalvägivald on üks enim lapsi ohustava vägivalla vorme, põhjustades eluaegseid traumasid. Tänavu avaldatud laste ja noorte seksuaalse väärkohtlemise leviku uuringu järgi on umbes kolmandik seksuaalset väärkohtlemist kogenud Eesti noortest mõelnud, et ei taha enam elada.

2014. aastal registreeriti 142 laste vastu toime pandud kontaktset seksuaalkuritegu ja 125 mittekontaktset seksuaalkuritegu, millest enamik pandi toime e‑vahendite abil. Mullu oli 85 protsenti registreeritud seksuaalkuritegudest toime pandud laste vastu, aga politseile saab teatavaks üksnes väike osa seksuaalse väärkohtlemise juhtumitest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles