Tõnis Oja: Eesti ettevõtete juhtide palgad on väga suured (4)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Märtsi lõpus oli maailma majandusajakirjanduse üks enim tähelepanu saanud uudis Google’i tegevjuhi Sundar Pichai eelmise aasta töötasu, mis oli 100,5 miljonit dollarit. Postimehe juhtimisportaal nimetas seda koguni ulmeliseks.

Eesti ajakirjandust huvitavad peamiselt vaid riigile kuuluva Eesti Energia juhi töötasu ning riigikogulaste kuluhüvitised. Erafirmade juhtide palgad jätavad üldsuse suhteliselt külmaks, sest summad on ju suhteliselt väikesed, seda eriti tänu sellele, et meil avaldatakse peamiselt kuupalku.

Eesti ettevõtted on samuti väikesed. Miljardi euro suuruse käibega ettevõtteid on meil üks ning enam kui 100 miljoni euro suurust tulu suudab teenida vaid veidi üle poolesaja ettevõtte.

Kui aga vaadata Äripäeva värsket tippjuhtide palga edetabelit ning võrrelda seal eesotsas olevate juhtide sissetulekuid ettevõtte käibega, siis mulle tundub, et meie ettevõtete tippjuhtide palgad on väga kõrged, võib-olla liigagi kõrged.

Üle-eelmisel aastal suurimat palka saanud tippjuht oli Tallinki endine juht Enn Pant, kes Äripäeva andmetel teenis üle-eelmisel aastal 1,2 miljonit eurot, mis moodustas 0,13 protsenti laevafirma käibest. Pandi töötasu oli siiski erakorraline, sest talle maksti ka kolme aasta tasu suurust lahkumiskompensatsiooni.

Juba mitmendat aastat saavad töötasu Šveitsi-Rootsi tööstuskonglomeraadi ABB siinse tütre juhid Bo Henriksson ja Matti Tapio Pekkarinen, kelle aastapalk on pea pool miljonit eurot, mis moodustab 0,3 protsenti ettevõtte käibest. Kui nüüd Google’i juhi juurde tagasi tulla, siis tema sissetulek on 0,1 protsenti ettevõtte käibest, aga sellest 100,5 miljonist dollarist moodustasid 99,8 miljonit eurot aktsiaoptsioonid, mida saab kasutada alles järgmise aasta algusest. Pichai põhipalk oli eelmisel aastal vaid 652 500 eurot ehk enam-vähem sama, mis ABB siinsetel juhtidel.

Maailma ühe tuntuima ettevõtte Apple’i tegevjuhi Tim Cooki eelmise finantsaasta töötasu oli 10,3 miljonit dollarit (sellest palk kaks miljonit), mis moodustab vaid 0,004 protsenti tehnoloogiagigandi käibest.

Juhtide palkade edetabeli tipust torkas eriti silma kaks ettevõtet. 10 miljoni euro suuruse käibega börsiettevõtte Pro Kapitali juhid Paolo Michellozzi ja Allan Remmelkoor teenisid üle-eelmisel aastal kumbki 0,31 miljonit eurot, mis moodustab kolm protsenti ettevõtte käibest. Tõsi, tol aastal teenis Pro Kapital tänu erakorralistele tuludele 21 miljoni suuruse kasumi. Aga ikkagi.

Ja lõpuks tooksin ära Äripäeva enda, mille käive oli üle-eelmisel aastal 13 miljonit eurot. Sellega meediafirma 500 suurima käibega ettevõtete edetabelisse ei mahu, ja pole kindel, kas mahuks ka 1000 suurema hulka. Juhtide palga edetabelis on meediaettevõtte juhatuse liikmed Igor Rõtov ja Toomas Truuverk enam kui 100 000 euro suuruse aastapalgaga 109.–110. kohal. Seega läheb iga sajas Äripäeva kirjastuse teenitud euro Rõtovi taskusse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles