Postimees 1896. aastal: värviline lumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mont Blanc
Mont Blanc Foto: SCANPIX

Juba vanal hallil ajal juhtisivad õpetatud mehed nagu Arstoteles ja Plinius, teiste tähelepanemist selle haruldase juhtumi pääle, et mõni kord mägistes maades helepunast karva lund sadab. Viimasel ajal on aga tähele pandud, et Tirolis, Mont Blanci ümbruses, Sant Gotthardi pääl, Pyrnei mägedes ja Baffini lahes värvilist lund tihti sadab ja koguni igapäevane harilik asi on. 

Iseenesest mõista sigitas sarnane lumesadu harimata rahva seas palju ebausku, mis alles hiljuti vähenenud on, kus teadusliselt järele katsudes aru saadi, et vee sees asuv pisi-elukas (mkrob) nimega protoccocus nivalis lund punaseks värvib; pääle selle teha ka veel teine sarnane pisi-elukate tõug, nimega akillatoria rubescens lume punaseks. Viimane värvib ka tihti terve Mora järve vee verekarvaliseks, mille põhjuseks aga rahvas teist asja arvab: mõni sada aastat tagasi (1476 a.) oli Mora järve ümbruses lahing nii verine, et võtlejate veri ojana järve voolas; sedasama verd arvatakse ikka mõne aja taga nähtavale ilmuvat.

Mont Blanci ümbruses mässavad mõnikord tormid, mis helepunase lume tuiskama pillutavad. «Mont Blanc suitsetab oma piipu,» kõnelevad niisuguse juhtumise ajal ümberkaudsed elanikud. Mõnikord on ka lumi rohelist karva (pisieluka protocca viridis läbi) ja väga harvasti sinist ja pruuni karva. 12.04.1896

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles