Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Postimees 1932. aastal: maiustamine kallimaks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Magusavabrik Kawe arvas, et suur tehasehoone karbil tõestab, et tooted on maitsvad.
Magusavabrik Kawe arvas, et suur tehasehoone karbil tõestab, et tooted on maitsvad. Foto: Mihkel Maripuu

«Riigi Teataja» 30. numbris on avaldatud ja hakkab 15. aprillist k.a maksma riigikogu poolt 24. märtsil vastuvõetud maitseainete maksu seadus. Selle seaduse põhjal hakatakse riigi kasuks võtma maksu maiusainetelt, mis sisemaal müügiks valmistatud või väljamaalt sisse toodud.

Maiusaineteks loetakse kompvekid, karamellid, shokolaad, marmelaad, martsipan, pastilaad, tordid, koogid, pränikud, küpsised, biskviit, marja- ja puuvilja ekstraktid ning keedised ja muud maiusained, mis majandusministri määrusega on tunnustatud maiusaineteks ning mille valmistamiseks on kasutatud peamiselt suhkrut, mett, kakaod, puuvilja, marju, mandleid, pähklaid ja teisi loomulikke või kunstlikke maitseaineid.

Väljamaale veetud maiusained vabastatakse ettenähtud maksust, kui väljaveo kohta on esitatud tolliasutuse tõendus, mille järele tasutud maks tagasi maksetakse. Maiusaineteks ei loeta alkoholeid ega karastavaid jooke.

Maiusaineid müügi otstarbel võivad valmistada ainult ettevõtted, kes selleks saanud loa maksudevalitsuselt. Valmistajad on kohustatud pidama arveraamatuid, majandusministeeriumist antava määruse kohaselt. Müügikohad võivad müüa ja hoida ainult loa saanud ettevõtetes valmistatud maiusaineid. 8.08.1932

Märksõnad

Tagasi üles