Edward Lucase kolumn: aeg bolševike taktikaiks plutokraatide vastu? (1)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Liis Treimann

Vabaturu ja liberaalse demokraatia päästmiseks sise- ja välisvaenlaste eest peame näitama, et neist tõuseb tulu kõigile. Panama dokumendid näitavad, kuivõrd erineb praegune olukord ootustest, kirjutab BNSi kolumnis ajakirjanik ja raamatute autor Edward Lucas.

Kui teil on piisavalt raha, saate te palgata riukaliku advokaadibüroo oma varanduse peitmiseks maksuameti, kriminaalõigussüsteemi ja valijate eest. Offshore jurisdiktsioonidesse peidetud rahaga saate anda pistist ja rahastada valimiskampaaniad, muutes nõnda veelgi ebatõenäolisemaks selle, et keegi tuleb teile ebamugavaid küsimusi esitama.

Puudulik süsteem

Vladimir Putini tegevus Venemaa paljaksriisumisel on pelk joonealune märkus. (Nauditava irooniana ei ole tema jõuline Lääne-vastane poliitika takistanud tal seda kapitalistliku süsteemi puudust ära kasutamast). Tähtsam järeldus on siiski see, et Lääne finantssüsteem on praeguse seisuga läbinisti puudulik.

Aktsiaselts leiutati kiiduväärse eesmärgiga lubada äripartneritel võtta riske piiratud vastutusega. Ärilise läbikukkumise korral kaotas isik vaid ise investeeritud osa.

Isegi see oli kunagi üsna vastuoluline – see tekitab tegelikult üldsuse toetuse piiratud vastutusega firma juhtidele. Edu korral saavad nad rikkaks, läbikukkumise korral võivad kanda suure osa kuludest tarnijad, tarbijad ja töövõtjad. See on aktsepteeritav, kui firmad tegelevad tavapärase kaubandusega, ent palju küsitavam ohtra laenuvõtmise ja laenurahaga riskimise puhul.

Aeg anonüümsus kaotada

Keegi ei öelnud toona, et firma registreerimisega kaasneb anonüümsus. Kaasaegsete firmastruktuuride keerukus ja salastatus on meid märkamatult vallutanud. Ei seadusandjad ega valijad ole kunagi langetanud selget otsust lubada sellisel tulutooval ja ebaõiglasel süsteemil välja areneda.

On viimane aeg pidurit tõmmata. Pakun tsiviliseeritud maailma jaoks välja lihtsa lepinguõiguse reformi. Alates järgmisest aastast on üle ühe miljoni dollari suuruseid tehinguid sisaldavad lepingud õiguslikult siduvad vaid juhul, kui deklareeritakse tegelik kasusaaja. Kui te tahate üürida Londonis maja, müüa Monacos kasiinot või osta Novorossiiskis naftalastiga tankerit, peate ütlema selgelt, kes olete teie ja kes on teine isik. Vastasel juhul pole teil Londonis, Stockholmis, Haagis ja mujal kohtutelt abi loota. Proovige selle asemel kasutada Donetski kohtuid.

See keeld ei tekita seaduskuulekatele inimestele probleeme, ent põhjustab suuri ebamugavusi neile, kes ajavad oma rahaasju riukalike advokaadibüroode kaudu eksootilistes jurisdiktsioonides. Avalik tegutsemine muudab nad haavatavaks rahapesujuurdlustele ja avalikkuse hukkamõistule.

Vaja on karmi kohtlemist

Järgmine etapp oleks veelgi karmim. Alates 2018. aastast tuleks külmutada anonüümse reaalse kasusaaja varad. Omanikule jääb õigus oma varasid tagasi nõuda, ent selleks tuleb selgitada, kellega on tegemist. Seaduskuulekatele inimestele see ebamugavusi ei tekita.

Kolmandas etapis tuleks teatada, et külmutatud varad lähevad 2020. aastaks avalikule oksjonile. Seejärel haldab fond seda 2022. aastani, mille järel läheb see üle riigile. Te võite hoida oma raha Panamal ja Macaus, aga kui te tahate seda kasutada, läheb asi karmiks.

Kui me ei suuda mõjukaid rahamehi korrale kutsuda, võib tulemuseks olla tõeline bolševism.

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute «Uus külm sõda» ja «Pettus» autor. Ta on ajakirjanik ning Washingtonis ja Varssavis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresident.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles