Postimees 1935. aastal: endine parun ostis «ehituspärli»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majad Tartus Tähtvere tänaval.
Majad Tartus Tähtvere tänaval. Foto: PM 1935

Juuresolev pilt kujutab kahte Tartu maja, mille kohta on kõlanud linnavalitsuse otsus: elamiseks hädaohtlikud.

Tähtvere tänav 20 hoone on valminud 1932. aastal ja selle on ehitanud Arnold Kollist, kes kuuldavasti toiminud ka ehitustööde juhatajana. 1933.a. suvel on A.Kollistilt maja ostnud end. Kastre mõisa parun Essen, makstes selle eest 4 miljonit senti.

Mõni aeg peale maja valmissaamist ja väljarentimist on maja hakanud iseäralikult raksuma. Nüüd on see «raksumine» viinud niikaugele, et majas elamine on juba elanikkudele ohtlik. Ebaõige ehitusviisi tõttu on hakanud pragunema nii maja välis- kui siseseinad. Samuti on ahjud pragunenud. Uksepiirded on üks ühelepoole, teine teiselepoole välja kumminud Samuti on põrand kohati kaardunud.

Majaelanikkude seletustest selgub, et maja pragunemine on tingitud arvatavasti sellest, et teise ja kolmanda korra ahjud ja vaheseinad on ehitatud esimese korra tubade laele, kus neil ei ole mingit toetuspinda peale lae, millel olevat veel koguni nõrgad talad. Samuti on siseseinad ehitatud kõik puust ja need ei tugine üksteisele, sest all on ruumide jaotus erinev kui teisel ja kolmandal korrusel. Ka ei olevat vundament küllalt kindel ja samuti ei olevat katusega kõik korras. See kõik on viinudki selle suure ja uhke uue ehituse sellisesse haletsemisväärsesse seisukorda.

7.04.1935

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles