Tarmo Pikner: Toobal tembutab taas (1)

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erakogu

Ei saa me läbi lätlasteta ja üks igavene jama on ka Priit Toobaliga – mitte ei säästeta eesti rahvast tembumees Toobali imetegudest. Nii kui selja keerad, on Toobal jälle mingi käki kokku keeranud. Lohutame end sellega, et keerulistel aegadel aitavad ikka hädadega hakkama saada Vembu- ja Tembumaal ettetulevad naljakad juhtumised, kirjutab arvamusportaali kolumnist Tarmo Pikner.

Toobali viimane kuluhüvitis

Alles see oli, kui ootasime, millal riigikogu liige Priit Toobal hakkab tasuma Eesti maksumaksjaile oma võlga autokütuse ärastamise eest – mäletate ju Toobali tanklatantsu, kui ta ühe käega tankis bensiini ja teisega diislit. No ei jõudnud me võlga ära oodata, enne lasti Toobal riigikogust lahti. Oi, vabandust, olgem juriidiliselt korrektsed – Toobal tühistas ise oma mandaadi viimasel hetkel, kaks päeva varem, kui ta oleks nii ehk naa pidanud riigikogu hüvedega hüvasti jätma.

Ühe päeva eest oleks Toobal siiski veel kõrget palka saanud teenida, kuid tänu valvsatele kaaskodanikele tuli ilmsiks tema nõrkus noorte poiste, sauna ja viina vastu. Selline kombinatsioon asjaoludest pani Toobali kukalt kratsima, kiirustas päev ettenähtust varem kantseleisse viima oma viimast kuluhüvitist pealkirjaga «Lahkumisavaldus».

«Ega siin olegi pikalt midagi vastata – tal ei ole õigust hüvitisele,» ütles riigikogu esimees Eiki Nestor kolleegi lahkumist ajakirjanikele kommenteerides. Kahju, selle kuluhüvitise eest oleks võinud isegi maksta – see olnuks ainuke kuludokument, mis Toobali Toompeal viibimise ajal asja ette läinud.

Priit Toobal. Foto: Liis Treimann
Priit Toobal. Foto: Liis Treimann Foto: Liis Treimann/ Postimees

Nii vuraski eksriigikogulane Toobal kõigi oma kolme täistangitud ametiautoga Toompealt alla ja sõitis tingimisi vangi. Kuid katseaeg kestab pikalt ja ega ta siis kuhugi kadunud pole. Toobaliaana jätkub.

Toobal juhib Keskerakonna kriminaalpartei fraktsiooni

Kuna Toobal on Keskerakonna kriminaalpartei fraktsiooni (see osa parteilastest, kes on kriminaalkorras karistatud; selguse huvides olgu lisatud, et Savisaar on alles kandidaatliige) juhtfiguur, siis on ta privilegeeritud seisuses ja talle on võimaldatud täita jätkuvalt erakonna peasekretäri rolli. Siin ei aidanud ussi- ega püssirohi, ammugi siis kohtumäärused või avalik arvamus – Keskerakonna juhatuse arvates on kriminaalkurjategijale partei peasekretäri koht igati auväärne amet (olgu osundatud, et simsonlaste leer oli siiski eri arvamusel).

Peasekretäri ametikohta ei tohi mingil juhul alahinnata – tema käest käivad läbi rahad, sõna otseses mõttes. Näiteks kohtumaterjalidest selgub, et omal ajal võltsis Toobal dokumente 11 030,28 euro ulatuses teadmata päritoluga sularaha kantimiseks partei kassasse. See pole teab mis kohutavalt suur summa (võrreldes erakonna esimehele inkrimineeritud kahtlustustega), kuid asi seegi. Alus edasiseks rahanduskarjääriks oli pandud.

Kes arvab, et kärneriks pandi kits, eksib

Et Toobal oskab hästi raha lugeda, seda kinnitas peale pädevate kohtuorganite ka Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid: «Toobal tunneb erakondade rahaasjade köögipoolt peensusteni.» No muidugi, kus siis mujal segapudru-kapsaid kokku keedetakse – ikka köögis. See asjaolu saigi otsustavaks, et just raha lõhna hästi tundev Priit Toobal määrati Keskerakonna (loe: Savisaar) poolt erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmeks.

Selles naljakas juhtumis naljakuu eelõhtul ei ole kitse ja kärneri lugu üldsegi aktuaalne, kuna Kaarel Tarand (ERJK aseesimehena) saab nüüd otse kohapeal Toobalilt küsida, et kes selle või teise raha Keskerakonna kassasse pessu tassis ja kellele see või teine raha mätsimiseks läheb. Seega hoitakse oluliselt kokku ümbernurga ja kohtute kaudu asjaajamise aega ja vaeva.

Kusjuures, üldsegi ei saa välistada, et üheks aastaks tingimisi vangi mõistetud kodanik Toobal on asunud paranemise teele ja püüab igati kaasa aidata puhaste rahadega parteide ülalpidamise juurutamisele. Seda ei saa ju ometigi pahaks panna. Pealegi on kuulu järgi esinenud üksikuid taunitavaid juhtumeid, kus sularaha sedeleid on tassitud leivakottidega mõne teisegi partei kassasse ja ka seda on Toobalil nüüd võimalik uurida ja välja juurida.

Niisiis, Tarand väljendus enda kohta ebatavaliselt tasakaalukalt uue kolleegi ERJKs tööle asumisel: «Vaevalt et üks või teine liige komisjoni kui terviku mainet ja tööd üldse mõjutada saab ja iseennast kontrollida ka ei saa.»

Vaid IRLi eksjuht Reinsalu näitas üles leppimatut rahulolematust ja kasutades enda justiitsministri positsiooni, lubas kasvõi konstitutsiooni ümber kirjutada, kui Toobal ise rahakomisjonist tagasi ei astu. Ega Toobal võlgu jäänud ja sellise resoluutse seisukoha peale kirjutas pika bulla Reinsalule, kus kirjas kõik viimase seitse surmapattu, kaasa arvatud see, et ta on IRLi põhja lasknud. Ja üleüldse polevat Reinsalut olemaski, kuna ta on üks tühi koht.

Augukaevajate erakond

Eriliselt tormilised suhted on Toobalil Mailis Repsiga. Seda ei saa küll võrrelda Repinski – Kotka – Dmitrijevi kolmnurga aktiviteetidega, kuid selge on see, et Toobali ja Repsi vahel säriseb. Nimelt, kaevas Toobal Repsile augu ja nõudis, et see astuks Keskerakonna aukohtu ette, soovides Repsi koos 18 rändparteilasega auku ajada. Ülesandeks oli antud kõrvaldada savisaarlastele tülikaks saanud Reps Rapla parteipiirkonna esimehe kohalt.

Priit Toobal ja Mailis Reps. Foto: Sander Ilvest
Priit Toobal ja Mailis Reps. Foto: Sander Ilvest Foto: SANDER ILVEST/

Kuid Toobal alahindas suure parteikarastusega naistandemi Reps-Simson võimeid – Reps jäi Raplas pukki ja samuti Simson riigikogu fraktsioonis. Toobali õnn oli hakanud pöörduma. Kas fortuuna on pööranud oma pale simsonlaste poole, või siis on puhumas muutuste tuuled?

Tagatipuks tuli pauk sealt, kust seda ei oodatud – Toobali kodukamaralt. Tema enda relvavennad Karksist on kaevanud hoopiski «krapsaka poisi» Keskerakonna aukohtusse, kuigi seal juba pikk järjekord ukse taga. Isegi Toobali valijail on tema tempudest villand saanud: «Oleme vihased, et ta üldse erakonnas on, lõpetagu ära see sisemise tüli õhutamine.»

Siinkohal ei jää üle muud lausuda: kes Repsile augu kaevab, see ise augus istub. Kuid Toobal poleks Toobal, kui ta august välja ei pääseks. Kõik lootused on pandud Savisaarele ja pole kahtlustki, et seni, kuni talle antud vaba aega jagub, kindlustab ta Toobalile puhtad paberid (Tartu maakohtu paberite järgi peaks Keskerakonna peasekretär olema Keskerakonnast välja visatud). Agoonia kestab.

Toobali järelehüüe

Priit Toobali enda järelehüüe Toompealt lahkudes kõlas: «Kui riigikohus teeb minu suhtes süüdimõistva otsuse, tuleks riigikogul mind välja visata. Selline asi ei tuleks kasuks ei riigikogu mainele ega ka Eesti rahvusvahelisele mainele.»

Selles oli kriminaalkurjategija Toobalil tuline õigus, et nii riigikogu kui ka Eesti maine oleks palju puhtam, kui ta poleks pandud riigikogu toolile istuma.


Tarmo Pikner on töötanud 18 aastat Saare maavalitsuses arendusjuhi ja välissuhete juhina ning samuti ELi programmisekretariaadis. Ta on endine Lümanda vallavanem ja kuulunud rahvusvaheliste organisatsioonide Eurohouse, B7 ja CPMRi juhatusse. Pikneri sulest on ilmunud raamat «Eesti orhideed».  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles