Yana Toom Postimehe videoväitlusel: venelased koondusid Putini ümber lääne sanktsioonide tõttu (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe videoväitluste sari sai alguse poliitiliste raskekaallaste lahinguga. Intrigeerival teemal - kas Venemaale kehtestatud sanktsioonid tuleks lõpetada - väitlesid Euroopa Parlamendi saadikud Yana Toom ja Indrek Tarand. 

Oma kaitsekõnes ütles Yana Toom, et sanktsioone võib jaotada kaheks - esiteks manitsev ja teiseks tegevusele suunav. Viimaste eesmärk on protsesside mõjutamine, kuid kui edu ei saavutata, võib asi lõppeda nii nagu Kuubaga, mis oli aastakümneid sanktsioonide all.

Toomi sõnul on sanktsioonide kehtestamise eeldus moraalne autoriteet, kuid paraku seda autoriteeti napib. Näitena tõi Toom välja USA, mis tema sõnul rikub inimõigusi näiteks politseivägivalla mõttes. «Sanktsioonid on sõja odav alternatiiv,» võttis Toom asja kokku.

Indrek Tarandi sõnul võib sanktsioone hinnata lühiajalises ja pikaajalises perspektiivis ning neid rakendatakse siis, kui mõni riik rikub viisakaid käitumisreegleid. Kuna Venemaa Krimmi puhul rahvusvahelist õigust rikkus, siis pidi rahvusvaheline kogukond need sanktsioonid ka rakendama.

Tarandi sõnul on sanktsioonid kolme teraga mõõk, kus lisaks riigi liidritele kannatavad ka lihtsad inimesed ning  sanktsioonid kehtestanud riikide ettevõtjad. Vaatamata sellele, et Venemaa pole Krimmist lahkunud ja Donetskis on endiselt külmunud konflikt, pole mõtet sanktsioone ära võtta, sest nende ära võtmisega aktsepteeriksime olukorda, kus jõulisem ja ülbem riik võib reegleid rikkuda.

Venemaa SKP langeb, aga majandus tugevneb

Yana Toomi hinnangul ei õnnestunud sanktsioonidega Venemaa käitumist mõjutada. Kinnitusena toob ta esile Minski lepped, kus on kirjas see, mida Venemaa president Vladimir Putin pikka aega on nõudnud – Ukraina föderaliseerumine.

Mis puudutab sanktsioonide mõju, siis ütles Toom, et Venemaa on suurendanud põllumajandustoodangut ja saanud laenu Hiinast. Kuigi Venemaa majandusnäitajad on Toomi sõnul langenud, leidis ta siiski, et sanktsioonid on Venemaa majandust tugevdanud.

Ka Indrek Tarandi sõnul pole Venemaa oma käitumist muutnud ning seetõttu pole sanktsioonide kehtestajatel põhjust oma käitumist muuta. Samas on Ukraina maha maganud võimaluse reformide tegemiseks. Mis puudutab Venemaa majandust, siis on Tarandi sõnul igati positiivne, et Venemaa põllumajandus areneb.

Toomi sõnul pole ta näinud ühtegi raportit või tõendit, mis näitaks, et Ukrainas lasid reisilennuki alla just Venemaa sõjaväelased. Mis puudutab sanktsioone, siis koondusid venelased Putini ümber just sanktsioonide ja Ukraina sündmuste tõttu. Kuna sanktsioonid tekitavad majanduslikku kahju ka Euroopale, siis tuleks need Toomi hinnangul lõpetada.

Tarand ütles oma lõppkõnes, et sanktsioone tuleb jätkata ning avaldas lootust, et Venemaa ühel hetkel siiski muutub.  

Postimehe videoväitlused

Kümnest osast koosnev saatesari valmib Eesti väitlusseltsi ja Postimehe koostöös ning läheb eetrisse reedeti. Väitlusi juhib Anna Karolin.

Väitlusklubis leiavad kajastamist ühiskonnas enim kõneainet pakkuvad teemad, väitlustes lähevad vastamisi tuntud poliitikud, arvamusliidrid ja eksperdid.  Saatesarja eesmärk on väitluskultuuri edendamine ja ühiskonnas oluliste probleemide mõtestamine.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles