Tarmo Pikner: Savisaar pakib kohvreid ehk algab prillikivi puhtaks küürimine

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erakogu

Nii, nagu Putin üllatas maailma üldsust Süüriast väljatõmbumisega, üllatas Savisaar meid Eestist väljatõmbumisega. Nimelt pakkis Savisaar oma poliitilise kapitali kohvrisse ja sõitis sinna, kus seda kõige rohkem hinnatakse – Moskvasse. Ees seisab Savisaare prillikivi lõputu puhtaks küürimise protseduur, kirjutab arvamusportaali kolumnist Tarmo Pikner.

Saabus kevade! Ja kohe said alguse naljakalt riukalikud Tootsi-lood. Õieti saabus Keskerakonnale kevadepuhang mõni aeg varem, kui kevadekuulutaja Yana Toom lendas Brüsselist põhjamaale tagasi ja vahetas Narvas välja kohaliku Keskerakonna esimehe Andrus Tamme. Narva kättemaksuaktsiooniga algas Keskerakonna Tondiraba kongressi tulemuste elluviimine – simsonlaste karistamine.

Käib üle-eestiline simsonipeks

Esimene karistusoperatsioon Narvas läks hõlpsalt, sest Yana Toomist oli just saanud verivärske Savisaare asemik maa peal – seda juhul, kui partei esimees ise viibib mujal, näiteks Moskvas või mõnes veelgi kindlamas paigas.

Järgmine simsonipeks viidi läbi Tartus ja seda peksupõhjustaja enda isa, Aadu Musta üle. Kuid heade mõtete linnas ei läinud halvad mõtted läbi ja Must, kohaliku partei esimehena, jäi pukki. Seda vaatamata asjaolule, et vastaliste poolt oli appi võetud kamp rändparteilasi, kes, nagu keskaegsed rändartistid skomorohhid ja trubaduurid, käisid mööda riiki ning möllisid end ühest partei piirkonnast teise - sinna, kus parajasti savisaarlastest puudus oli. Mustale alla jäänud noorpoliitik Oudekki Loonel on vanematelt kolleegidelt veel palju õppida.

Oma järjekorda peksupingil ootab Keskerakonna Rapla piirkonna esimees Mailis Reps. Temal vedas veidike viltu – kriminaalkaristust kandev peasekretär Priit Toobal, kogenud e-mailide nuhk, sai jälile Repsi poolt lähetatud e-kirjadele, millede sisu viitas järjekordsetele rändparteilastele. Krüpteerimata kirjavahetus sai Repsile saatuslikuks ja teda ootab enne piirkonna juhi valimisi partei aukohtu peksupink.

Mailis Repsil on aga veel üks parandamatu viga küljes. Nimelt on ta pidanud ametit, mis keskerakondlastele kuidagi ei sobi – see on ministriamet. On ju Savisaar elimineerinud pea kõik oma võitluskaaslased, kes kunagi selles ametis olnud – peale ministriameti mahapanemist on erakonnast lahkutud kas vabatahtlikult või sunniviisiliselt. Ministritest lahkujate nimistu on lõputult pikk: L. Tõnisson, H. Õunapuu, T. Varek, J. Marrandi, S. Oviir, P. Kreitzberg, S. Mikser, A. Seppik, K. Laanet. Vaid eksministrid E. Efendijev ja K. Kallo on Savisaarele truuiks jäänud.

Kadri Simsonil endal, kes erakonna esimehe valimistel Tondirabas jäi teisele kohale (Keskerakonnas olla teine, tähendab olla vaid vaenlane), läks Pärnu piirkonna esimehe valimistel ilma viperusteta ja vähemalt Pärnus on ta esikohal. Kuidas proua Simsonil sujub riigikogu fraktsiooni esimehe koha kaitsmine Savisaare kustuva komeedi saba – Jaanus Karilaiu eest, seda palagani saame peagi näha.

«Kas tulete tagasi ka?»

Nii, nagu läinud nädalal üllatas Putin maailma üldsust Süüriast väljatõmbumisega, üllatas Savisaar meid Eestist välja tõmbumisega. Nimelt, pakkis Savisaar oma poliitilise kapitali kohvrisse ja sõitis sinna, kus seda kõige rohkem hinnatakse – Moskvasse. Rongivagun koos Savisaarega haagiti Balti jaamast lahti ja algas ammututtav sõit Moskva kutsuva tulukese poole. Vagunisaatjaks oli palgatud Lasnamäe linnapea ametit pidav Maria Jufereva.

Nädala küsimuseks saanud Postimehe ajakirjaniku perroonil küsitud «kas tulete tagasi ka?» oli tähenduslik. Pidasin hirmuga hinge kinni, kui seda kevadist hetke uudistest vaatasin. Ka Savisaar hingas kolm korda sisse ja peale küsimuse rumalaks tembeldamist kohmas: «Ma elan siin!» Niisiis, tagasitulekuga oli kõik klaar ja tagasi ka tuldi.

Möödaminnes väisas Savisaar oma vana kamraadi Vladimir Jakunininit (endine Vene raudtee president) ja see korraldas kattevarjuks kohtumise üliõpilastega Moskva Riiklikus Ülikoolis (kus Jakunin politoloogia õppetooli pidanud). Savisaarel avanes võimalus kurta Keskerakonna tagakiusamise üle, juhtida tähelepanu Tallinna helgele tulevikule, sealjuures unustamata tõsta end Jaan Poska aujärje kõrvale.

Loodetavasti ei unustanud Savisaar ja Jakunin kokku leppida märksõnu, kuidas reageerida eesseisvatel õigusemõistmise protsessidel rahade liigutamise ja pesemise kahtlustustele. Omal ajal jäid sellelaadsed uuringud kapol pooleli, eks nüüd tuleks asjaga edasi minna ja igakülgne koostöö on teretulnud. Jakunini panus, tuntud Eesti patrioodi ja Lasnamäe Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kiriku (no on ikka metropoliit Kirill nime pannud!) patrioodina, oleks hädavajalik.

Ootamas on kohtute kolgata tee

Nii või teisiti, Edgar Savisaar on hoomanud, et peaprokurör Lavly Perlingu lausungil inimõigusest on tõsi taga – igal surelikul on õigus kohtupidamise üle kogu tema paturegistri ulatuses. See klausel käis justnimelt Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Savisaare kohta. Vabaduse väljakul, linnavalitsuse kõrval kõrguv vabaduse kell käib armutult ja näitab veel vabaduse aega. Samas, kohtukull on lennanud Hundisilmale ja koputab kutsuvalt aknale.

Järg on juba käest läinud, milles kõiges Savisaart ja Keskerakonda süüdistatud poleks (või peaks ütlema «kahtlustatud», kuigi juhtiv prokurör Evestus oli selgesõnaline: «…pärast seda koostab prokuratuur süüdistusakti»). Paturegister on saanud nii pikk, et kogemused näitavad eesseisvat lõputut prillikivi puhtaks küürimist, jahvatamist ja jahumist, mis saab kindlasti olema pikitud tsirkuse parimate paladega. Operetilibretistid teritavad juba sulgi ja moosekandid häälestavad pille.

Siinkohal oleks asjaomastele välja pakkuda üks pariteetse tehingu ettepanek. Nimelt, Moskva lennujaamas asja ees ja teist taga kinni nabitud ärimehe Raivo Susi võiks välja vahetada Savisaare vastu. Ettevõtjad oleksid õnnelikud ja 75 protsenti valijaist samuti (just nii paljud ei valinud Keskerakonda viimastel küsitlustel). Lisaks muudele ebameeldivustele jääks ära pikk ja vaevaline kohtute vahet veeremine, seda vähemalt kolmel kohalikul astmel ja Euroopa astmetel lisaks.


Tarmo Pikner on töötanud 18 aastat Saare maavalitsuses arendusjuhi ja välissuhete juhina ning samuti ELi programmisekretariaadis. Ta on endine Lümanda vallavanem ja kuulunud rahvusvaheliste organisatsioonide Eurohouse, B7 ja CPMRi juhatusse. Pikneri sulest on ilmunud raamat «Eesti orhideed».  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles