David Lidington: me pole unustanud neid, keda on Venemaa agressioon otseselt mõjutanud (6)

, Suurbritannia Euroopa asjade minister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Lidington
David Lidington Foto: SCANPIX

Sel nädalal kaks aastat tagasi, lavastas Venemaa Krimmi poolsaarel ebaseadusliku «referendumi». Võltshääletus oli demokraatia mõnitus - korraldatud kõigest kahe nädalaga, kaasamata rahvusvahelisi vaatlejaid samal ajal kui Venemaa saapad olid kohapeal, kirjutab Suurbritannia Euroopa asjade minister David Lidington.

See oli läbimõeldud ettekääne Krimmi annekteerimiseks - esimene Euroopa piiride jõuga muutmine aastakümnete jooksul.

On selge, et tegemist oli maahõivamisega. Ukraina maa-alade illegaalne annekteerimine, tema territoriaalse terviklikkuse rikkumine ning jätkuv Ida-Ukraina destabiliseerimine - nende tegudega rebis Venemaa puruks kehtiva rahvusvahelise reeglistiku. Rahvusvaheline üldsus on ülekaalukalt need teod hukka mõistnud. Me ei tunnusta ega kavatse tunnustada Krimmi jõulist ülevõtmist Venemaa poolt.

Me ei ole unustanud ka neid, keda Venemaa agressioon otseselt mõjutanud on. Krimmi etnilised vähemused, eriti just arvukas krimmitatarlaste kogukond, on Venemaa rikkumiste mõju all palju kannatanud. Vene võimude poolt üha sagenevate ahistamiste ja repressioonide tõttu on alates 2014. aasta märtsist oma kodumaalt põgenenud 10 000 krimmitatarlast.

Krimmi annekteerimine Venemaa poolt rikkus mitut rahvusvahelist kohustust, sealhulgas ÜRO harta sätteid, OSCE Helsingi lõppakti ning 1997. aasta Venemaa ja Ukraina vahel sõlmitud kokkulepet Musta mere laevastiku staatuse ja tingimuste kohta.

Selline tegevus kahjustab ühist julgeolekut Euroopas. Julgeolekut, mis on hoolikalt üles ehitatud vastastikusele mõistmisele, usaldusele ja kokkulepitud normidele. See on põhjus, miks me peame kindlalt vastu seisma Venemaa ohtlikule käitumisele ning reageerima sellele väljakutsele vastavalt täie tõsidusega ja strateegiliselt.

See tähendab eelseisval Varssavi tippkohtumisel meie heidutamise ergutamist läbi NATO kohaloleku suurendamise Ida-Euroopas. See tähendab ka, et tuleb jätkata sanktsioone Venemaa vastu, et tekiks vajalik surve, mis sunniks Venemaad oma lähenemist muutma.

Ja see tähendab, et peame pakkuma praktilist ja poliitilist abi neile riikidele, kes kogevad Venemaa-poolset destabiliseerimist ja oma riigi asjadesse sekkumist.

Me peame saatma lihtsa, selge ja ühise sõnumi - ükski riik, olgu kui suur tahes, ei saa eirata rahvusvahelisi norme ilma tagajärgedeta.

Krimmi ebaseaduslik annekteerimine oli agressiooniakt. Ning selle agressiooni valguses peame me üheskoos oma väärtuste eest seisma.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles