Postimees 1993. aastal: Eesti Lennukompanii asutati kahasse Vene sõjaväelastega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIIT LÕUK & REIN MARK : ÜLENURME, EESTI, 22AUG00 - ELK Lennuliinide regulaarreisidel Tartu ja Helsingi vahel lendab tänasest lennuk Jetstream 31. Pildil ELK Lennuliinid peadirektor Priit Lõuk (vasakul) ja Tartu lennujaama direktor Rein Mark.
PRIIT LÕUK & REIN MARK : ÜLENURME, EESTI, 22AUG00 - ELK Lennuliinide regulaarreisidel Tartu ja Helsingi vahel lendab tänasest lennuk Jetstream 31. Pildil ELK Lennuliinid peadirektor Priit Lõuk (vasakul) ja Tartu lennujaama direktor Rein Mark. Foto: Ove Maidla / Postimees

Eesti Lennukompanii asutati kahasse Vene sõjaväelastega

Eesti Lennukompanii asutamisleping sõlmiti 7. oktoobril 1991 Rakveres. Lepingule kirjutasid alla Kuibõševi Lennunduse Tootmiskoondise peadirektor Pavel Tjuhtin, aktsiaseltsi «Tiivik» juhatuse esimees admiral Aleksandr Beloussov ja Eesti Tsiviillennunduse Valitsuse peadirektor Priit Lõuk.

Otsustamisõigus jaotati nii, et 70 A-aktsiat andsid Aleksandr Beloussovi juhitavale «Tiivikule» 200 häält ja 160 B-aktsiat ülejäänud kahele aktsionärile kokku 100 häält. Aktsionärid sätestasid aktsiaseltsi asutamislepingus, et Eesti Lennukompanii juhatuse esimeheks on Eestis viibivate Vene vägede õhukaitsediviisi komandör Zijautdin Abdurahmanov.

Väide, et Eesti Lennukompanii põhineb valdavalt erakapitalil, on seni ajakirjandusse jõudnud andmete järgi otsustades vähemalt vaieldav.

«Riikliku ettevõtte Eesti Tsiviillennunduse Valitsuse tolleaegne ülema kohusetäitja Priit Lõuk andis endale alluva ettevõtte rahast 10 miljonit rubla soodsatel tingimustel (peaaegu protsendita) omaloodud aktsiaseltsile laenuks. Sellest 10 miljonist rublast kasutati 8 miljonit Tiiviku aktsiakapitali moodustamiseks,» kirjutab Eesti Ajas Toomas Tallo.

Praegu on Priit Lõuk Eesti Lennukompanii peadirektor. Eesti Tsiviillennunduse Valitsuse õigusjärglane on Estonian Air, kes on Eesti Sotsiaalpangalt taotlenud laenu ennetähtaegset tagastamist, kuid tulemusteta.

22.03.1993

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles