Lugejakiri: Eesti suurim julgeolekurisk on Ida-Virumaa (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Töötus Ida-Virumaal, eriti Narvas, on tõeline julgeolekurisk Eesti Vabariigile. Töötu rahvas, kellel kõht on tühi, hakkab varem või hiljem mässama. Kõik suured revolutsioonid on saanud alguse rahva rahulolematusest. Lähenemas on maikuu ja pronksiöö aastapäev. Narvalane tajub ebaõiglust, elab justkui Eesti Vabariigis, kuid sissetulek on kolmandiku võrra väiksem kui ülejäänud Eestis – aga miks?

Arvan, et meie, eestlased, oleme oma rahvusliku uhkuse tõttu Narva ja Ida-Virumaa oma tegevusväljalt ära kustutanud. Umbes nii, et Narva jah oli ilus ja tähtis linn, nüüd elavad seal venelased, peame sellega nõustuma, aga ega me nendega läbi ei käi ja las nad tegutsevad ise.

Tõsi, mõned asjad on siiski tehtud – nende hulgas Narva kolledž, ja nüüd käis Narvas valitsus, aga seda on liiga vähe!

Kui tahame vältida rahutusi meie enda riigi sees ja tahame, et Eesti Vabariik püsiks, siis peame ka sissepoole vaatama. NATO abi ja kohalolek on tähtis – olen ise suur NATO fänn, aga Eesti-siseselt peame ise hakkama saama, NATO ja EL ei saa ega tohi meie siseasju lahendada. Mis siis üle jääb, kuidas saame Ida-Virumaa elatustaseme viia Eesti keskmise taseme kõrgusele?

Narval on tarvis ettevõtlust. Ettevõtjad ei taha sinna investeerida, sest öeldakse, et pole kvalifitseeritud tööjõudu, puudub otseühendus ülejäänud maailmaga jne.

Tööjõudu saab koolitada ning transpordivõimalusi saab luua. Usun, et need meetmed rahu säilitamiseks pole kallid, rahul ei ole hinda.

Ehk oleks ka mõttekas viia Kaitseliidu peastaap Tallinna asemel Narva. See näitaks, et hoolime, oleks ehk ka üks lõimumise väljend. Narva venekeelne elanikkond on öelnud, et neil pole mingit mõtet eesti keelt õppida, sest nad ei saa seda kusagil kasutada. Mida rohkem eestikeelseid ametiasutusi ja ettevõtteid seal tekib, seda suurem see võimalus on. Kaitseliidu kohalolek suurendaks turvatunnet.

Majandusele mõjuks hästi ka turism, mis annaks tööd nii majutusasutustele kui ka transpordile. Turism suurendaks ka Ida-Virumaa tuntust ning samas tooksid turistid endaga kaasa raha ja erinevaid mõtteviise.

Pealegi on lojaalne venekeelne eestimaalane parem kui eestlane, kes omakasupüüdlikult tegeleb ainult äritsemisega Venemaal ning Vene raha investeerimisega Eestisse. Iga rublaga, mida siia investeeritakse, tõuseb samuti julgeolekurisk, sest sellega käivad kaasas ka lubadused ning kokkulepped, mis ei ole läbipaistvad. Raha on ju võim!

Aeg on kätte jõudnud, mil peaksime aru saama, et Ida-Virumaa on samasugune Eesti Vabariigi osa kui Tallinn. Peame ka aru saama, et sealne elanikkond mõtleb, räägib ja käitub teistmoodi kui nn põliseestlane, aga fakt on see, et seal elavad Eesti kodanikud ja nendel peaks olema täpselt samad õigused ja ka kohustused, mis kehtivad meile.

Me ju ei taha, et Eestis tekkiks sama olukord nagu Ukrainas – et oleks Lääne- ja Ida-Eesti. Meie ei taha võõrriigi sekkumist, järelikult peame omaks võtma ka venekeelse narvalase, ja seda kiiresti, enne kui võivad puhkeda rahutused!

Liis Klaar, endine riigikogu liige

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles