Juhtkiri: kitsed kipuvad kärneriks Odini nime all (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Ei vargused, röövimised, kelmused, narkokuriteod, inimeste peksmine ega ammugi mitte mõrv ega pedofiilia kuulu nende tegude hulka, mille toimepanijaid tahaksime «turvalise elukeskkonna tagajana» tänavatele patrullima.

Ometi selgub, et Odini sõdalaste Eesti Facebooki toetusgrupis on vähemalt 181 inimest, kelle vägivaldsete ja ka varavastaste kuritegude loetelu on muljet avaldav. Kusjuures kuritegudes süüdi mõistetuid võib toetusgrupis olla veel mitu korda rohkem – nende 181 puhul suutsime lihtsalt usaldusväärselt Facebooki profiili ja kohtulahendid kokku viia.

Iseenesest pole eriti imestamisväärne, et säärane ühing ja selle toetusgrupp sotsiaalmeedias meelitavad kärbsepaberina kriminaalse taustaga isikuid. Küll on aga kummaline, et MTÜ Soldiers of Odin Estonia pole pidanud vajalikuks kirjutada oma põhikirja ühemõttelisi sätteid kriminaalkurjategijate liikmeskonnast eemale hoidmiseks ega ka selle kohta ajalehele kommentaare anda.

Vabatahtlikuks korrakaitses osalemiseks on Eestis piisavalt võimalusi ning selgeim neist on abipolitseinikuks hakkamine. Abipolitseinik ei tohi aga olla karistatud tahtlikult toime pandud kuriteo eest ning ta ei või olla kriminaalasjas süüdistatav või kahtlustatav. Sama kehtib vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Kaitseliidu tegevliikmete kohta. Peaks olema iseenesestmõistetav, miks säärased reeglid on kehtestatud.

End Odini sõdalasteks kutsuva seltskonna MTÜ põhikirjaline eesmärk on «kuritegevuse ennetamine läbi elanikkonna tegevuse». Isegi kui taustal poleks selget rassismi, on ometi küsimus, kuidas kriminaalkurjategijatest koosnevad patrullid saaksid tänavatel turvatunnet suurendada. Pigem on ikka nii, et kitsed kipuvad vägisi kärneriks.

Tõsi, ei saa keelata inimestel ühesuguseid jopesid selga panemast ja tänavatel ringi saalimast, kuni nad ei tee midagi otseselt kurja. Sama tõsi on seegi, et rassipõhine inimeste hirmutamine tänavatel või kusagil mujal pole mitte ühegi tunnuse järgi Eesti, meie inimeste ja ammugi mitte kultuuri huvides. Pigem peaks praeguseid nimekirju vaadates sõitma politseipatrull iga odinlaste «patrulli» järel, et valvata, ega need inimesed kambas uusi kuritegusid toime pane, kui et odinlastest endist turvalisuse tagamisel mingit tolku oleks.

Kelle huvides on säärase ühingu tegutsemine? Soome näitel võib kindlalt öelda, et Odini sõdalaste liikumine juba toidab Kremli propagandamasinat süžeedega «riigi vaikival nõusolekul» tegutsevatest neonatsirühmitustest, kelle eesmärk on aaria rassi puhtus ja järkjärguline võimu haaramine esmalt liikmesriikides ja seejärel terves Euroopas. Üks Eesti odinlaste juhtidestki andis rahumeeli intervjuu Vene telekanalile, aga põhjanaabrite YLE reporteri eest põgenes. Ühesõnaga, Kremli kanalites võib oma ülevoolavat rassismi demonstreerida, aga vaba ajakirjanduse ees on hirm.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles