PÄEVAINTERVJUU Arto Aas riigireformi kehvast hindest: tihti suuri asju teevadki ulakad koolipoisid, kes kolmesid saavad (16)

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Hinne kolm miinusega tuli selle eest, et pikema aja jooksul vaadeldi, mida riigi- ja haldusreformi raames on tehtud,» ütles riigireformi edenemise jälgimiseks loodud Riigireformi radari kolleegiumi liige Jaak Aaviksoo Päevaintervjuus.

«Mõõtmine käib mitmes aspektis – riigijuhtimine, reformi juhtumine, avalikud teenused. Vaatame, kas meie riik on efektiivne ja heas vormis või hoopis ülekaaluline ja mitte väga kiire,» lisas ta.

«Ma usun, et omavalitsusreform, millest on 15 aastat unistatud, on oluline samm,» vastas riigihalduse minister Arto Aas küsimusele, kas reforme on alustatud õigest otsast ja proportsionaalselt.

Omavalitsuste liitmist, muutmata rahastussüsteemi, pidas Aas aga müüdiks: «Kes viitsib lugeda materjale, millega me haldusreformi läbi viime, näeb, et me räägime ka funktsioonidest.  Me oleme valitsuses juba leppinud kokku rahastamismudeli muutuses.» Ta lisas, et kui omavalitsuste ühinemise kriteeriumites kokku ei lepita ja seadust jaanipäevaks vastu ei võeta, siis on kõik ülejäänud ettepanekud mõttetud.

Olulise uuendusena tõi Aas välja rahastuse arendamist selliselt, mis arvestaks teatud piirkondade hõreda asustusega. «Harjumaal ja Võrumaal on rahastamine praegu sarnane. Tahame sisse viia komponendi, mis arvestaks regionaalpoliitiliste eripäradega,» lisas ta.

Ent esimese hindena radari tegijate poolt kolme miinusega ei suhtunud Aas sugugi negatiivselt: «Oluline pole alguspunkt, vaid see, kuidas me edasi liigume. Loodetavasti tulevikus meie sammud annavad põhjust saada kõrgemaid hindeid. Aga samas tihtipeale kõige suuremaid asju siin maailmas teevadki natuke ulakad koolipoisid, kes koolipingis kolmesid saavad, mitte ainult viisi.»

Riigireformi radarisse suhtus Aas positiivselt: «Ma ei näe nendes inimestes ärapanemise soovi, mida on Eesti riigis muidu päris palju. Muidu ükskõik, mida me teeme – analüüsime liige vähe või liiga kaua – kriitika on alati kohal.»

Esimest kokkuvõtet reformide edenemisest on Aaviksoo sõnul oodata mai lõpus ning Aas avaldas lootust, et ehk on selleks ajaks kolme tagant miinus kadunud.

Vaata videost, millised tegevused kõigepealt hinde saavad!

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles