Indrek Kuus: Odini sõdalased võiksid käia hoopis rongaisadelt raha sisse nõudmas (20)

Indrek Kuus
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kuus.
Indrek Kuus. Foto: Erik Prozes

Odini sõdalastele oleks ju paras töö käia nende meeste juures, koputada uksele ning vihaselt ja ühemõtteliselt teatada: «Kuule, könn, tite said tehtud ja hakka maksma, muidu läheb sul väga kehvasti.» Ning torkaksid rongaisade autode rehvid nugadega puruks ja lubaksid nädala pärast uuesti läbi astuda, kirjutab arvamusportaali kolumnist Indrek Kuus.

Käisin eile 5. klassis õppiva õepojaga mere ääres jalutamas. Ütlesin, et tüütu toimetaja palus mul kirjutada tüüpidest, kes nimetavad end Odini sõdalasteks. Poiss küsis, kes need on. Ma ei jõudnud veel vastata, kui talle endale meenus: «Aa, need on need, kes neegreid peksavad,» ja arvas oma lapsemõistusega, et see on võrdlemisi lahe. Ma ütlesin, et ta on veel noor ja loll, ning kuulasin tema lugusid, kes koolis täna kellele jala taha pani ja muid poisikesetempe tegi.

Omal ajal pubekaeas Õismäel koolis käies oli meil ka mingi kamp, mis koosnes hevimeestest ja punkaritest. Meie kuulutasime hukku ja hävingut diskopepudele ja koostasime plaane, kuidas neid diskodel mõnitada ning mõnele eriti diskolikule vennikesele tuupi teha. Aga meie üritused piirdusid enamasti sellega, et jõime trepikodades õlut, kasvatasime juukseid, ehtisime end kettidega ja kirjutasime vanadele teksatagidele hevibändide nimesid. Diskomeestega mölisesime niisama, aga kakluseks ei läinud. Venelasi tahtsime ka peksta, aga suurem osa meist ei julgenud, sest neid oli alati rohkem.

Meie vastutegevus võimule piirdus enamasti sellega, et tirisime noori pioneere koolipeldikusse ja sundisime neid kaelarätti nina nuuskama ja siis selle puruks rebima. Samuti oli meie arust väga vapper käia rahvamalevlasi ärritamas ja siis nende eest ära joosta. 

Ausalt öeldes pole ma viitsinud nende Eesti odinlaste tegemisi väga jälgidagi, mul on oma ajaga targematki teha, kuid mulle meenus Kurt Vonneguti raamat «Tšempionide eine», kus nupust nikastanud tegelane Kilgore Trout saab tänaval peksa, mainib politseis ilma midagi erilist mõtlemata, et ehk olid teda rünnanud pätid pärit Plutolt, ning juba levibki linnas paaniline hirm salapärase «Pluto jõugu» ees. Kogu asi lõpebki end «Pluto jõuguks» nimetava noorte immigrantide gängi moodustumisega.

Odinlased rongaisasid ähvardama

Kuna mustanahalisi on Eestis odinlaste jaoks praegu vähevõitu, siis oleks kasulik neile mingit jõukohast tööd anda. Tarmukas justiitsminister Urmas Reinsalu on otsustanud astuda vankumatuid samme meeste vastu, kes on naisest lahku läinud, aga ei taha emadele raha maksta. Odini sõdalastele oleks ju paras töö käia nende meeste juures, koputada uksele ning vihaselt ja ühemõtteliselt teatada: «Kuule, könn, tite said tehtud ja hakka maksma, muidu läheb sul väga kehvasti.» Ning torkaksid rongaisade autode rehvid nugadega puruks ja lubaksid nädala pärast uuesti läbi astuda. Heakorratöödele poleks odinlasi ilus sundida, nad on ikkagi uhked mehed ja neid ei tasu alandada.

Kuid kes see Skandinaavia mütoloogiast pärit tegelane Odin siis õigupoolest oli? Tegemist oli maagia-, sõja-, tarkuse- ja luulejumalaga, kes olevat olnud võimekas ja keeruline isiksus. Ta suutis muuta oma kuju, ta oli kõigi jumalate valitseja ja jumalus, kes tervitas surnud kangelaste hingi oma kodus Valhallas. Odin oskas end muuta nii kalaks, maoks kui ka tuleks, tal olid kaheksa jalaga ülikiire hobune ja võluoda, mille valmistasid talle härjapõlvlased.

Odinil oli koos teiste Skandinaavia loomisjumalatega ka vägi puhuda esemetesse elu ja anda elusolenditele uus kuju, mis lubas neil maailmaruumis luua uusi rasse. Tõugusarnased kääbused muutsid nad intelligentseteks humanoidideks. Täitsa tore muinaslugu.

Las need Odini sõdalased siis praegu mängivad oma poisikesemänge, annaks vaid Odin mõistust, et nende hulgast ei võrsu hulle, kes Allahi nimel lastel päid otsast lõikavad ja rahvahulgas pomme õhivad. Loodame parimat ja küllap ükskord lähevad odinlasedki laiali nagu komsomoliorganisatsioon, sest maailm meie ümber muutub ja küllap moodustatakse aastate pärast juba uusi jõuke, kes hakkavad võitlema nähtuste vastu, millest meil praegu aimugi pole. Ja siis müüakse Odini Sõdalaste kirjaga nahktagisid Tagadi vanakraamilaadal nagu praegu punaväelaste pilotkasid.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles