PÄEVAINTERVJUU Allar Jõks: liiga pehmo see presidendi aastapäevakõne ka polnud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vandeadvokaadi, endise õiguskantsleri Allar Jõksi sõnul keskendus president Toomas Hendrik Ilves Eesti Vabariigi 98. aastapäeva kõnes liiga palju põhiseadusest tulenevatele välispoliitilistele kohustustele, jättes sissevaate tahaplaanile.

Jõks ütles «Postimehe päevaintervjuus», et Ilves oli presidendina ametiaja esimeses pooles seadusi mitte välja kuulutades ning neid parlamenti tagasi saates mõnevõrra aktiivsem ja energilisem. «Ega vabariigi presidendi eilne kõne ei olnud ka liiga pehmo. Tagantjärele lugedes leidsin kuus mõtet, kus ta oli kriitiline valitsuse suhtes. Aga need olid suunatud nõudlikumale lugejale,» märkis Jõks.

Kui umbes pool aastat tagasi tundus, et riigipea oli tõesti väsinud, siis viimastes avalikes ülesastumistes paistab välja, et presidendile läheb Eestis toimuv korda, rääkis Jõks.

Tema sõnul väärib üle rõhutamist riigipea seisukoht, et valitsus peab julgema võtta vastutust - see pole ainult privileeg, vaid kohustus. «Võtsin põhiseaduse ette ja vaatasin, kas preambulist tuleb riigil selline eesmärk, nagu koalitsiooni iga hinna eest koos hoidmine. Ei tulnud.»

Jõksi sõnul võiks ei tasuks seda mõtet edasi arendades karta erakorralisi valimisi – põhiseaduses on selleks võimalused olemas.

Vaata intervjuust ka seda, kuidas hindab Allar Jõks tänavust parima ja halvima seaduse konkurssi ning mida ta arvab otsedemokraatia laiemast rakendamisest Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles